Home Vesti Sprema se novi zakon o strankama u Srbiji

Sprema se novi zakon o strankama u Srbiji

123
0
thinkstock
Foto: Thinkstock

Beograd — Novi Zakon o političkim strankama čija je priprema u toku predviđa da se partija koja ne izađe na izbore u roku od osam godina briše iz registra.


Beograd — Novi Zakon o političkim strankama čija je priprema u toku predviđa da se partija koja ne izađe na izbore u roku od osam godina briše iz registra.
Kako pišu „Večernje novosti“, jedna od novina koje će se najverovatnije naći u novom Zakonu je i da će, ukoliko se dve političke organizacije udružuju u jednu, morati da prikupe 10.000 overenih potpisa kao kada se osniva nova, kao i da sakupljeni parafi ne smeju u trenutku održavanja osnivačke skupštine da budu stariji do 12 meseci.

Usvajanjem novog propisa moglo bi da se stane na put osnivanju partija udruživanjem sa već postojećom, čime se izbegava ponovno prikupljanje potpisa, što je model koji se uveliko koristi, navode „Novosti“.

Takođe broj političkih organizacija kojih je u Srbiji 112, iako na političkoj sceni aktivno učestvuje 30-tak, znatno bi se smanjio.

„Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je započelo postupak javnih konsultacija i objavilo polazne osnove za izmene i dopune Zakona o političkim strankama. Komentare i sugestije svi mogu da dostave do 15. marta“, rečeno je „Novostima“ u tom ministarstvu.

Kada je reč o manjinskim strankama, ostaje pravilo da moraju da sakupe 1.000 parafa. Novina je da naziv mora da sadrži jasnu odrednicu nacionalne manjine čije interese predstavlja. To u praksi znači da će svi predstavnici na primer, Madjara, Bugara ili Albanaca morati da imaju imena matičnih država u nazivu partije.

Stranka, kako se dodaje, ne može imati isto ime niti simbole kao postojeća. Može koristiti naziv političke organizacije koja je ugašena pre četiri godine. Ipak, mogu rezervisati ime unapred a javiti ministarstvu kako će se zvati.

Prema „Novostima“, politička organizacija se briše iz registra ako ne obavlja aktivnosti u skladu sa zakonom, ukoliko se organi ne sastaju u rokovima predviđenim statutom, ili ako joj Ustavni sud zabrani rad.

Zakon predviđa i kazne od 50.000 do 500.000 dinara ukoliko javnosti ne budu dostupni podaci na internet prezentaciji i ne podnese prijavu za brisanje iz registra. Plan je da zakon bude usvojen tokom ove godine, a partije će imati rok od 120 dana da usklade statute sa novim pravilima.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here