Home Vesti Održan protest „1 od 5 miliona“ u Beogradu, „blokada“ ispred RTS-a

Održan protest „1 od 5 miliona“ u Beogradu, „blokada“ ispred RTS-a

73
0
svs-srbijaizbori
Foto: Thinkstock

Veliki broj građana okupio se na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, na još jednom protestu „Jedan od pet miliona“, nakon čega su krenuli u protestnu šetnju. Kako je i najavljeno, zaustavili su se ispred zgrade RTS, čiji su ulaz blokirali na nešto više od sat vremena, a ispred organizovali i „Dnevnik slobodne Srbije“.


Veliki broj građana okupio se na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, na još jednom protestu „Jedan od pet miliona“, nakon čega su krenuli u protestnu šetnju. Kako je i najavljeno, zaustavili su se ispred zgrade RTS, čiji su ulaz blokirali na nešto više od sat vremena, a ispred organizovali i „Dnevnik slobodne Srbije“.
Učesnicima protesta na platou se obratio publicista Vladimir Dimitrijević, dok je kod Terazijske česme govor održao glumac Branislav Lečić.
Publicista Vladimir Dimitrijević je, pred početak protestne šetnje, rekao da smo „mnogo puta, mi, koji smo godinama protestovali doživeli razočarenje od onih od kojih smo, kao narodnih predstavnika Skupštine Srbije, očekivali da će se izboriti za bolju Srbiju“. „I sada nemamo pravo na grešku, a verujte nemaju ni oni koji su narodu ponudili potpisivanje Sporazuma. Od njih tražimo odgovornost i ozbiljnost, patriotsku svest i odlučnost u odbrani vladavine prava“, rekao je. On je poručio okupljenima da ovi protesti moraju da budu velika borba pre svega za odbranu pravne države koju je, kako je rekao, Vučićev sistem ukinuo i to, kako je naglasio, po Pinočeovom modelu – za prijatelje sve, a za neprijatelje zakon.

„U zemlji u kojoj je sve postalo nasilje – od Beograda na vodi do spaljivanja kuća kritičara režima – ne smemo zaboraviti, jedini lek je pravna država, koju smo imali još u doba zakonopravila Svetoga Save i Dušanovog zakonika i za koju smo se vekovima borili“, naveo je Dimitrijević.

Tražimo povratak iz pretpolitičkog stanja Vučićeve džungle u demokratsko-političko stanje i istinski pravni poredak, naveo je. „Živimo u doba klovna bez smisla za humor, lažnog cara Šćepana Malog“, dodao je Dimitrijević.

Glumac i političar, član DS Branislav Lečić, obraćajući se demonstrantima kod Terazijske česme gde je isto to radio i pre 28 godina, je podsetio da je pokojni premijer Zoran Đinđić govorio da je vlast servis naroda. „Nije ona nikakav okupator, a oni se ponašaju baš tako. Optužujem ih sa ovoga mesta da dele narod, da projektuju strah, da hoće da ga ponize, da ga obezvrede, da ga tretiraju isključivo kao ovce“. Vučiću je poručio da se skloni sa političke scene, jer je on, kako je ocenio, demon prošlosti koji je obukao demokratsku, jagnjeću kožu.
Podsetimo, grupa trkača rekreativaca krenula je iz Svilajnca na put dug 115 km, pred početak protesta, kako bi se priključili građanima u glavnom gradu i uoči protesta je za njih organizovana dodela medalja. U Beograd su stigli preko Mladenovca, Ralje i Avalskog brda, a u finalnoj fazi puta im se priključilo još nekoliko trkača, koji su sa njima prešli poslednjih četrdesetak kilometara.
Građani su se, kako su i najavili organizatori, zaustavili ispred RTS, čiji su ulaz blokirali na više od sat, i gde je održan „Dnevnik slobodne Srbije“. Okupljenima se obratila Vesna Lakićević zaposlena u Kolubari, koja je zbog organizacije protesta u Lazarevcu premeštena na niže plaćeno radno mesto, a koja je u Beogradu poručila da se ne sme stati sa šetnjom.

Podsetimo, još pre nekoliko dana najavljena je blokada zgrade RTS-a kao „Blokada upozorenja“ pod parolom „Dosta smo mi gledali vas, sada ćete vi nas“.

Lider Pokreta Dveri Boško Obradović je, neposredno pred početak protesta, rekao da je to važna poruka – dok se, kako je naveo, RTS ne vrati „svojoj osnovnoj funciji javnog medijskog servisa“. „…Informisanja svih građana o onom što se u Srbiji zaista dešava, ne o onome što Aleksandar Vučić ima da nam kaže šta se u Srbiji dešava, već o onome što se u Srbiji zaista dešava“, naglasio je Obradović.

Kolegijum Radio-televizije Srbije ocenio je ranije da najavljenom blokadom zgrade RTS-a, organizatori „prelaze granicu koja postoji između legitimnog protesta i nelegitimnog pritiska na sve zaposlene u Javnom servisu“. Na to je odmah zatim stigao odgovor organizatora protesta, koji su naveli da tonije pritisak na zaposlene, već na rukovodstvo javnog servisa.
Podsećamo, prvi protest protiv nasilja pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu.

Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu, a zahtevi su dopunjavani.

Traženo je da RTS protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, da javni medijski servis jednako izveštava o svim političkim opcijama i da generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa Nebojša Lj. Stefanović podnesu ostavke.

Sa protesta je zatražena i ostavka ministra unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića, kao i ministra zdravlja Zaltibora Lončara.

Građani zahtevaju da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Sa jednog od protesta upućen je i poziv na dogovor i zahtev opoziciji da iznese konkretan plan šta će učiniti da promene sistem u Srbiji da bi vlast bila servis građana.

Posle tog zahteva više opozicionih stranka i organizacija ponudilo je građanima „Sporazum sa narodom“ odnosno predlog mera za obezbeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava nakon pobede nad aktuelnom vlašću na čelu sa Vučićem.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim gradovima u Srbiji, među kojima su Novi Sad, Niš, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac, Aranđelovac, Topola, Kraljevo, Leskovac, Valjevo, Jagodina…

Preuzeto sa: http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here