Home Vesti Posle tri sata utvrđen dnevni red

Posle tri sata utvrđen dnevni red

74
0
wikipedia
Foto: Wikipedia

Beograd — Poslanici Skupštine Srbije danas su duže od tri sata utvrđivali dnevni red Prve sednca Prvog redovnog zasedanja parlamenta u 2019. godine.


Beograd — Poslanici Skupštine Srbije danas su duže od tri sata utvrđivali dnevni red Prve sednca Prvog redovnog zasedanja parlamenta u 2019. godine.
Nakon toga predsednica skupšitne Maja Gojković odredila je pauzu od 60 minuta.

Dnevni red utvrđen je nakon tročasovnog obrazlaganja, ali nijedan novi predlog nije usvojen. Među zahtevima koji su podneli poslanici bio je najviše onih kojima se tražilo formiranje anketnih obora koji bi utvrdili malverzacije bivše vlasti, ali i onaj koji bi utvrdio političku pozadinu ubistva premijera Zorana Đinđića.

Pred pooslanicima će kako je ranije najavljeno biti više zakonskih predloga, a među njima su i predlozi zakona o Centralnom registru stanovništva, turizmu, ugostiteljstvu, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane.

Poslanici će raspravljati i o predlozima zakona o izmenama i dopunama Zakona o sredstvima za ishranu bilja i oplemenjivačima zemljišta, Zakona o sredstvima za zaštitu bilja i Zakona o zdravlju bilja, koje je podnela Vlada.

Kako je ranije utvđjeno, Skupština će razmatrati i Predlog zakona o potvrđivanju Ustava Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu i Predlog zakona o prestanku važenja Zakona o ratifikaciji Sporazuma između SFRJ i Vlade Malezije o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak, sa Protokolom, koje je podnela Vlada Srbije.

Pred narodnim poslanicima biće i Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Srbije, koji je podnela Poslanicka grupa Srpske napredne stranke.

Sednici nisu priisustvovali predsavnici opzicije koji bojkotuju rad parlamenta i između ostalog traže smenu Gojkovićeve.

Predstavnici tih pet opozicionih poslaičkih grupa, među kojima nije Srpska radikalna stranka, u holu skupštine su organizovali paralelni parlament na kome govore da je potrebno da se pred poslanicima nađu različite teme kao što su Kosovo i Metohija, ubistvo Olivera Ivanovića, gondola, Moravski koridor…

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja parlmenta u 2019. počela je različitim poslaničkim pitanjima od kojih su neka poput napada na radnike gradske čistoce tokom protesta “Jedan od pet miliona” ili optužbi na račun potpredsednika Vlade Rasima Ljajića upućena ministru unutrašnjih poslova.

Tokom prva tri sata sednice čule su se i brojne optužbe poslanika vladajuće koalicije na račun opozicije, o novcu koji troše, ali i onih da moraju da kažu šta se desilo sa ubistvom gardista. Prvi se parlametnu obratio lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj koji je rekao da već nekoliko puta postavlja pitanje ministru Nebojši Stefanoviću povodom kriminilanih afera potpredsednika Vlade i ministra Rasima Ljajića.

Ljajić je vlasnik građevinske firme “Ikan kompani” koja u Sočiju gradi 14 zgrada po 100 stanova, tvrdi Šešelj i dodao da je „Ikan kompani“ podizvođač radova firme „Alk Kompani“ čiji je vlasik Ljajićev prijatelj.

“Ne bih imao ništa protiv da Ljajić finansira 1.400 stanova u Sočiju, ali mi se čini da je to nespojivo sa funkcijom ministra i potpredsednika Vlade”, naveo je Šešelj i podsetio na kapmanju koja je protiv njega vođena u Novom Pazaru.

Poslanik Ljajićevog SDPS-a Milorad Mijatović odbacio je optužbe Šešelja i ocenio da je nedopustivo da osuđeni ratni zločinac sedi u poslaničkim klupama.

“Rasim LJjajić je častan čovek. Odeljenju za organizovani kriminal je podneo tužbu sam provi sebe, tražeći da ta institucija kaže šta je istina a šta nije”, rekao je Mijatović i SRS nazvao kancerom na političkom nebu Srbije.

Poslanik SNS Aleksandar Marković tražio je da se kaže da li su istragom utvrđeni detalji o napadu na radnike Gradske čistoće u Terazijskom tunelu, nakon protesta koji su organizovali Đilas, Obradović i Jeremić.

On je ocenio da je javnost u Srbiji uznemirane zbog napada na ljude koji su radili ali i zbog njihovog vređanja na rasnoj i nacionalnoj osnovi. Marković je takođe pitao i za istragu o “šikaniranju i maltretiranju” novinarke iz Prokuplja Sonju Pešić tokom protesta opozicije.

Tokom sednice, koja je počela u 10 sati, poslanik Bojan Torbica iz PS upitao je predsednicu Vlade Anu Brnabić, a povodom dve decenije od bormbardovanja SRJ, da li postoji mogućnost da se utvrdi tačan broj žrtava NATO agresije.

Poslanik Fatmir Hasani pitao je Vladu kada će integrisati albansku manjinu u državne organe i institucije.

Žika Gojković POKS zatražio je da se uvede novi zakon o povraćaju imovine i obeštećenju, jer bi on doneo pravičnost i zaustavio diskriminaciju postojećeg zakona.

Nemanja Šarović poslanik SRS pitao je šta je sa sa njegovim predlogom da se formira skupštinski Anketni odbor koji bi utvrdio političku pozadinu ubistva Zorana Đinđića.

Radikali su između ostalog zatražili i da se radi na donošenju zakona o borcima, da se onemogući da stranci „kupuju decu“ u Srbiji.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here