Home Vesti Šta je portparolka EK poručila srpskoj opoziciji

Šta je portparolka EK poručila srpskoj opoziciji

84
0
getty images
Foto: Getty images

Beograd — Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je da je parlament mesto gde treba raspravljati i o političkim i o svim drugim pitanjima.


Beograd — Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je da je parlament mesto gde treba raspravljati i o političkim i o svim drugim pitanjima.
Ona je to rekla za „Blic“, dan nakon što je komentarisala bojkot rada srpskog parlamenta koji sprovodi deo poslanika opozicije.

Maja Kocijančič kaže da su „mirne demonstracije osnovno pravo u svim demokratskim zemljama“ i da se „nasilje mora izbegavati“.

Prema njenim rečima, EU očekuje i od vlada i od opozicija u regionu da konstruktivno rade unutar svojih parlamenata kako bi odgovorili na zahteve svojih građana, u skladu sa njihovim evropskim ambicijama.

„Napredak prema EU je društveni proces koji takođe zahteva snažno i strukturno uključivanje civilnog društva“, rekla je Kocijančičeva i navela da građani širom regiona imaju legitimna očekivanja da će njihove vlade ostvariti reforme u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja.

Ona dodaje i da su protesti specifični za svaku zemlju. „Sve ovo važi i za Srbiju. EU podstiče sve aktere u Srbiji da uđu u dijalog sa ciljem pronalaženja zajedničkih rešenja“, rekla je Kocijančičeva.

Kako je rekla, da bi ulazak Srbije u EU bio uspešan, to bi „trebalo da bude nacionalni i inkluzivni projekat, sa odgovarajućim međustranačkim dijalogom o reformama EU“. Prema njenim rečima, politička debata pripada parlamentu.

„Međustranački dijalog treba podržati i održati u parlamentu. Nadzorna uloga parlamenta i proces izrade zakona dovedeni su u pitanje tokom prošle godine zbog nedostatka suštinske rasprave i parlamentarne debate. Ovo treba hitno rešiti“, rekla je Kocijančičeva.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here