Home Vesti Jeremić: Vrata otvorena svima, SZS za jedinstvo opozicije

Jeremić: Vrata otvorena svima, SZS za jedinstvo opozicije

88
0
jeremic-srbijaizbri
Foto: Darko Ćirkov

Beograd — Predsedavajući Savezu za Srbiju Vuk Jeremić izjavio je očekuje da će narednih dana svi akteri koji učestvuju u protestima postići dogovor.


Beograd — Predsedavajući Savezu za Srbiju Vuk Jeremić izjavio je očekuje da će narednih dana svi akteri koji učestvuju u protestima postići dogovor.
On je rekao da nema govora o učestvovanju opozicije na izborima dok se ne steknu fer izborni uslovi, kakvi postoje u demokratskim i civilizovanim državama.

„Vrata su otvorena za sve. Verujem da ćemo postići dogovor da svi zajedno nastupimo u jedinstvenom frontu na izborima kada se za to steknu uslovi. Pred nama su dani, ne nedelje, do konačnog dogovora“, rekao je Jeremić koji je i predsednik Narodne stranke.

Nakon prve konferencija SZS na kojoj su učestvovale članice Saveza i svih organizacija, udruženja i sindikata angažovanih na sprovođenju programa od 30 tačaka, Jeremić je precizirao da su u toku intenzivni razgovori sa desetinama organizacija, pojedinaca i političkih aktera.

Istakao je da očekuje da će „svi čuti i razumeti poruku naroda sa ulica gradova širom Srbije koji žele da koračamo zajedno“.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN, rekao je da će jedan od prioriteta SZS u februaru biti i spoljnopolitičko angažovanje i najavio da će sa jednim od osnivača Saveza Draganom Đilasom sledeće nedelje posetiti Brisel.

Prema njegovim rečima to će biti prva u nizu prestonica koje će posetiti.

„Odnos sa međunarodnom zajednicom na visokom nivou do sada je bio privilegija vlasti. Međunarodna zajednica sada ima novog, bitnog i relevantnog sagovornika u Srbiji – Savez za Srbiju. Stvari na tom polju više nikada neće biti iste kao pre, kao ni u Srbiji od kada su ljudi izašli na ulice u gradovima širom zemlje“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da protesti ulaze u novu fazu u kojoj će biti neophodno odrediti precizan put koji će voditi ka promeni sistema i uspostavljanju demokratije.

On je ocenio da su protesti „razvejali dilemu“ o potrebi zajedničkog angažovanja u cilju obezbeđivanja uslova za fer izbore i demokratskih promena.

„Protesti su prvi fenomen koji je u poslednjih šest godina uzdrmao i poremetio monolitnost režima. To je više nego jasna poruka svima kada je reč o neophodnosti zajedništva i o tome kojim bi putem trebalo koračati u budućnosti“, rekao je Jeremić.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here