Home Vesti Vučić: Dijalog kad Priština ukine takse

Vučić: Dijalog kad Priština ukine takse

124
0
vuckolino-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Beograd — Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa predstavnicima EU imao radni ručak i zahvalio se zemljama članicama EU na podršci na evropskom putu Srbije.


Beograd — Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa predstavnicima EU imao radni ručak i zahvalio se zemljama članicama EU na podršci na evropskom putu Srbije.
Vučić se sastao danas u Beogradu sa ambasadorima i diplomatskim predstavnicima članica EU.

Kako je rekao, sastanak je trajao više od dva sata, a govorilo se i o onome što Srbija mora da uradi kada je u pitanju njen evropski put.

“Tu su dve stvari. Pošto se ukinu anticivilizacijske takse koje je uvela Priština, da se nastavi dijalog. Uprkos činjenici da to nije politički popularno, niti se dopada našem narodu, ja sam rekao da smo spremni da taj razgovor nastavimo. Znate da nisam optimista, ali energiju treba posvetiti rešavanju tog problema. Druga stvar i ono što je u fokusu EU je vladavina prava i dobili smo mnogo različitih stvari koje moramo da uradimo i u borbi protiv korupcije, kriminala, za slobodu medija, nezavisnost pravosuđa. Mnogo toga je pred vladom, ali i parlamentom, koji mora da ima najznačajniju ulogu”, rekao je Vučić.

Dodao je da se razgovaralo o svim regionalnim pitanjima.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da su na današnjem sastanku ambasadora država-članica EU sa predsednikom Srbije ponovljene poruke podrške evropskoj perspektivi Srbije, ali i istaknuto da se proces reformi mora nastaviti u oblasti vladavine prava.

Ocenivši sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem kao vrlo interesantan, Fabrici je na zajedničkoj konferencji za novinare, podsetio je da je Srbija pristupanje EU postavila kao strateški cilj, što je, kako je dodao, dobro i za građane i za privredu.

„Govorili smo i o situaciji u regionu , Kosovu, dijalogu i jasno je da za EU u 2019. godini to ostaje važno pitanje, pogotovo iz perspektive činjenice pristupanja Srbije EU. Vođstvo, hrabrost i posvećenost su za to neophodni. EU će nastaviti da posreduje u dijalogu, u nadi da će biti postignut održivi, sveobuhvatni sporazum“, rekao je on.

Dodao je da su razgovarali i o taksama koje je uvela Priština za robu iz Srbije i BiH, te kratko konstatovao da će EU „nastaviti da potpomaže dijalog“.

„Kao što je rekla Federika Mogerini, nastavićemo u tom pravcu“, rekao je.

Fabrici je na pitanje koje su mu uputili novinari – da li će EU izvršiti dodatni pritisak na Pristinu da se te takse ukinu, imajući u vidu i dokument Stejt departmenta u kome se Priština upozorava da ukine takse ili će se suočiti sa sankcijama – ponovio već poznat stav Brisela: „Za nas je situacija vrlo jasna. Onog dana kada su tarife uvedene, vrlo jasno smo izneli da su one u suprotnosti sa Sporazumom o slobodnoj trgovini i duhom S SP. Naš stav je jasan, u više navrata smo ponavljali i tražili od vlasti u Prištini da ih ukinu i čekamo da se to i preduzme.“

„I nastavićemo da vršimo pritisak. Ssto se tiče EU, stav je jasan“, rekao je Fabrici.

On je rekao i da, pošto se Srbija odlučila na put ka EU, vladavina prava je posebna tema.

„Srbija je postigla određeni napredak i do sada je otvorila 16 poglavlja, privremeno zatvorila 2. Sa Vučićem smo razgovarali o prioritetima u toj oblasti. Reforme koje pokrenute počinju da daju određen rezultate i nastavićemio da pružamo podstrek da se dalje radi na unapređenju u oblasti vladavine prava. Kako je dodao, definisano je pet ključnih oblasti.

„Nezavisnost pravosuđa, izrada nacrta izmena Ustava je u parlamentu i mi podstičemo da se nastavi sa smislenom debatom upravo u parlamentu kao kljucnoj instituciji u demokratskom društvu.

„Tu je i borba protiv korupcije, rekao jeon, dodavši da se čeka usvajanje novog zakona u kome će Srbija dobiti najbolje primere iz evropske prakse.

„Naravno, taj zakon ne sme samo da bude usvojen, već i da se primeni. Tu je i sloboda medija. U toku je rad na medijskoj strategiji i nadamo se da će ona uskoro biti primenjena i dati određene rezultate“.

Ističe da je na sastanku iznet i predlog za stvaranje stimulišuće, dobre atmosfere za izražavanje stavova. „Jedan od bitnih elemenata je i borba protiv organizovanog kriminala i tu smo dali više preporuka“, dodao je Fabrici.

Pozitivno je ocenio ulogu Srbije kada je reč o regionu.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here