Home Istraživanja Da li su nam i zašto potrebni izbori?

Da li su nam i zašto potrebni izbori?

206
0
nov-srbijaizbori
Foto: Thinkstock

Priče o vanrednim parlamentarnim izborima sve su glasnije.


Priče o vanrednim parlamentarnim izborima sve su glasnije.
Prvoj televiziji je i zvanično potvrđeno da je Srpska napredna stranka raspravljala o tom pitanju na sinoćnoj sednici izvršnog odbora.

Da, možda ili ne. Za sada je možda, ali svesni toga da oni odlučuju, naprednjaci uveliko raspravljaju o pitanju vanrednih parlamentarnih izbora. Sinoćna sednica izvršnog dobra bila je prilika da se čuje ko je za, a ko protiv izbora.

“Mi smo uvek spremni za izbore. Ali ovo nije pitanje SNS, nego da li je to dobro za Srbiju… Često smo svoje stranačke interese gurali u stranu, jer nam je u interesu da za našu zemlju nešto uradimo kako treba”, kaže Nebojša Stefanović, član predsedništva SNS.

A šta je to u ovom trenutku najbolje za Srbiju? Predsednik Vučić o izborima je više puta govorio, ne i potvrdio.

“Očigledno je da svi misle da su mnogo snažni, da mogu da pobeđuju. Ja mislim da je to uredu i n a izbore možemo da idemo”, izjavio je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Politički komentatori smatraju da je Srpska napredna stranka u fazi utvrđivanja parametara, koji će dati odgovor na pitanje – vanredni ili redovni izbori.

“Ako je verovati istraživanjima jevnog mnjenja, jasno je kome su izbori u stranačkom interesu, a kome ne”, ističe Dejan Vuk Stanković, politički komentator.

“Vučić se nalazi u vrlo jakoj poziciji. Ako ide na izbore pobediće, ako sačeka, ponovo će kasnije pobediti. Tako da može smireno da proceni u kom momentu i sa stanovišta partijskim i državnim interesima najbolje da povuče poteze”, kaže Anđelković.

“Ne bih se kladio da neće, a nisam siguran i da bi se kladio da hoće. Mislim da je sada fifti-fifti u ovom trenutku”, izjavio je Nebojša Krstić, marketinški stručnjak.

“Ja bih rekao da možda ima neki procenat više šanse da će tih izbora biti”, smatra Bojan Klačar iz CESID-a.

Sagovornici Prve ocenjuju da bi evenutalno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora zavisilo od mongo faktora, glavni je Kosovo.

Pritisak na Srbiju da potpiše sporazum tokom 2019. je veliki, a vanredni izbori bi rešenje na nekoliko meseci odložili, saglasni su analitičari.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here