Home Vesti Novi protest u Beogradu – „1 od 5 miliona“

Novi protest u Beogradu – „1 od 5 miliona“

147
0
b 922
Foto: https://www.b92.net

Beograd — Protest protiv nasilja „Jedan od pet miliona“ završen je na beogradskom Trgu Slavija, održan je bez incidenata a sledeći je zakazan za subotu, 29. decembar.

Beograd — Protest protiv nasilja „Jedan od pet miliona“ završen je na beogradskom Trgu Slavija, održan je bez incidenata a sledeći je zakazan za subotu, 29. decembar.
Organizatori su preko razglasa rekli da je na protestu bilo između 35.000 i 40.000 ljudi.

Protest je počeo minutom ćutanja kojim je odata pošta poginulima u sudaru putničkog autobusa i voza, u petak ujutru kod Niša.

Današnji skup je treći protest u centru Beograda protiv nasilja, čiji je povod za organizovanje napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u Kruševcu.

Prvo okupljanje organizovano 8. decembra nazvano je „Stop krvavim košuljama“, a drugo, 15. decembra „Hajde da se prebrojimo“, zbog izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće uvažiti zahteve demonstranata i ako ih bude pet miliona.
Protest je počeo minutom ćutanja za poginule na neobeleženom pružnom prelazu kod Niša.

Na protestnom skupu koji je počeo u 18 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta, govorili su glumac Branislav Trifunović, karikaturista Dušan Petričić i novinar portala Žig info Milan Jovanović.

Trifunović se „obratio“ i predsedniku Aleksandru Vučiću porukom da na protestu ima mnogo ljudi i da će ih biti još više.

„Prebrojavali su nas oni koji kupuju diplome, našim parama kupuju novogodišnje ukrase, televizije. . . „, rekao je Trifunović i pozvao predsednika da „sluša narod koji ima šta da mu kaže“.

Na izbore, kaže, neće izlaziti. On je pročitao i pismo podrške akademika Ljubomira Simovića.

Petričić je rekao da je vladajuća stranka „ubila“ obrazovanje, pravosuđe, zdravstvo, kulutru, umetnost i parlament.
Jovanović je rekao da ne pripada nijednoj stranci, ali je odlučio da protestuje, jer je „običan građanin, koji vidi šta ne valja u zajedničkoj kući“.

On je, kaže, umalo stradao zato što je javno ukazao na kriminal i koruciju u opštini u kojoj živi. Učesnici su se potom uputili u protestnu šetnju trasom od Filozofskog fakulteta, pa kroz Vasinu, Makedonsku i Svetogorsku, Takovsku, potom do zgrade RTS, a zatim do Vlade Srbije i do Slavije.

Među okupljenima su bili i predsednik i potpredsednica Narodne stranke Vuk Jeremić sa suprugom Natašom, i Sanda Rašković-Ivić.

Pojedini učesnici nose zastave u duginim bojama, kao i transparent „Dok svi nisu slobodni, niko nije slobodan“
To je treći protest protiv nasilja koji se održava u Beogradu, povod je napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista te stranke koji se dogodio 23. novembra u Kruševcu.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here