Home Vesti „Nastavak dijaloga moguć ako PR povuče nerazumne odluke“

„Nastavak dijaloga moguć ako PR povuče nerazumne odluke“

144
0
b 92
Foto: https://www.b92.net

Beograd — Jedini način da dijaog o normalizaciji odnosa bude nastavljen je da Priština povuče krajnje nerazumne odluke, poručio je u Briselu predsednik Aleksandar Vučić.


Beograd — Jedini način da dijaog o normalizaciji odnosa bude nastavljen je da Priština povuče krajnje nerazumne odluke, poručio je u Briselu predsednik Aleksandar Vučić.
On je to poručio u razgovoru sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Vučić je sa Tuskom razgovarao o situaciji u regionu, protivpravnim merama Prištine i evropskim integracijama Srbije i tom prilikom istakao da je jedini način da se nastavi dijalog – da Priština povuče krajnje nerazumne odluke.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom i smatra da su razgovori jedini način rešavanja otvorenih pitanja i očuvanja regionalne stabilnosti.

Međutim, kako je predsednik naglasio, odluke Prištine o drastičnom povećanju taksi za 100 odsto, suprotno sporazumu CEFTA, zatim pokušaj otimanja elektroenergetskog sistema i usvajanje zakona kojima se omogućava transformacija tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. Vojsku Kosova, protivno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Briselskom sporazumu, stavu srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, ali i sopstvenim pravnim propisima na tzv. Kosovu, onemogućavaju dalje razgovore.

„Srbija je posvećena unapređenju regionalne saradnje i opredeljena da doprinosi tom cilju. Preduslov za uspešno ostvarivanje i unapređivanje regionalne saradnje je strogo poštovanje zaključenih sporazuma i dogovorenih okvira saradnje od strane svih učesnica u regionu. Jedini način da se stvore uslovi u kojima bi dalji nastavak razgovora bio moguć, jeste da Priština povuče protivpravne i krajnje nerazumne odluke“, istakao je predsednik Vučić, saopštila je Pres-služba predsednika.

Predsednik Evropskog saveta Tusk pozdravio je razumne poteze Srbije u odnosima sa Prištinom. Sastanku predsednika Aleksandra Vučića i predsednika ES Donalda Tuska prisustvovala je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here