Home Vesti Brnabićeva: Da danas EU ponudi proširenje, ja bih rekla ne

Brnabićeva: Da danas EU ponudi proširenje, ja bih rekla ne

84
0
Ana_Brnabic-srbijaizbori
Foto: Wikipedia

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Briselu da je Srbija na dobrom putu kada je reč o reformama i ekonomskim pokazateljima.


Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Briselu da je Srbija na dobrom putu kada je reč o reformama i ekonomskim pokazateljima.
Međutim, kako je rekla, Srbija je suočena s velikim izazovima zbog jednostranih i nepredvidljivih poteza Prištine.

„Mi tražimo mir i stabilnost i rešavanje problema u okvirima postojećih međunarodnih mehanizama“, poručila je Brnabićeva u govoru u Centru za evropsku politiku (EPC) u Briselu.

Ona je ocenila da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine u interesu svih, bez obzira i na evrointegracioni put.

„Predsednik Aleksandar Vučić je bio dovoljno hrabar da otvori ovo pitanje u srpskoj javnosti. To je kompleksno i emotivno pitanje za Srbiju. Nadam se nastavku dijaloga. To je važno za Srbe i Albance, ali i ceo region i nadam se da će razum preovladati“, poručila je Brnabićeva.

Ona je istakla da je prvi spoljnopolitički, ali i unutrašnjepolitički cilj Srbije, ulazak u Evropsku uniju.

U govoru u Centru za evropsku politiku, Brnabićeva je pozvala zemlje Zapadnog Balkana da razumeju izazove sa kojima se suočava EU i da na svom putu pristupanja ne ucenjuju ”klub u koji žele da uđu”, već da uporno rade na ostvarivaju standarda za članstvo.

„Srbija promoviše EU kao familiju zajedničkih vrednosti i mirovni projekat. Mi promovišemo Evropu kao set vrednosti, a ne ćup novca. Politicari su često predstavljali članstvo u EU kao ćup novca i govorili da će sve ce biti dobro čim se uđe u EU. I onda je došlo do razočaranje, jer napredak ne dolazi samo od Evrope“, poručila je premijerka.

Brnabićeva je ocenila da je 2025. godina kao godina mogućeg ulaska Srbije i Crne Gore u EU ”ambiciozan cilj”, koji zahteva svakodnevni naporni rad zemlje koja želi članstvo, ali i da deo napretka na tom putu zavisi i od EU i od zemalja članica.

”Mislim da su reforme same po sebi isto tako važne kao i krajnji cilj – članstvo. A put je ponekad važniji od samog cilja”, kazala je predsednica vlade. Brnabićeva je naglasila da, ukoliko zemlja nije spremna da uđe u EU, njeno pristupanje može biti gubitnička kombinacija kako za državu, tako i za EU.

Kako se navodi na nalogu Centra za evropsku politiku na Tviteru, Brnabićeva je rekla da, čak da Evropska unija danas ponudi proširenje Srbiji, ona bi to odbila.

„Da EU danas ponudi proširenje Srbiji (da postane članica), ja bih rekla ne. Mi još moramo da radimo“, rekla je Brnabićeva u Centru za evropske politike, a navodi se na nalogu tog centra na Tviteru.
”Kada se pridružite EU, građani to moraju da proslave ne zato što ste postali jedna nova zemlja članica, već zato što osećate da ste deo familije kojoj pripadete po principima, standardima, vrednostima”, poručila je premijerka.

Ona je ocenila da su reforme u oblasti ekonomije, javne administracije i vladavine prava najbitnije reforme i ključni stubovi evrointegracionog procesa i napretka Srbije. Brnabićeva je navela regionalnu stabilnost kao jedan od najznačajnijih faktora za dalji napredak svih zemalja Zapadnog Balkana.

”Šta god da radite u reformama, bez regionalne stabilnosti nema stabilne Srbije ili bilo koje druge zemlje regiona. Zato je regionalna stablilnost drugi spoljnopolitički interes Srbije”, kaže Brnabićeva.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here