Home Saopštenja RIK: Izbori se ponavljaju u Beloj Crkvi i Vršcu

RIK: Izbori se ponavljaju u Beloj Crkvi i Vršcu

153
0
crta-srbijaizbori
Foto: Thinkstock

Beograd — Izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina biće ponovljeni 14. novembra na dva glasačka mesta – u Beloj Crkvi i Vršcu, saopštio RIK.


Beograd — Izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina biće ponovljeni 14. novembra na dva glasačka mesta – u Beloj Crkvi i Vršcu, saopštio RIK.
Na tim mestima poništeni su izbori za članove nacionalnih saveta rumunske i česke manjine, saopštila je Republička izborna komisija.
Kako je sinoć saopšteno na sednici RIK-a, ponoviće se glasanje na izborima Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine na biračkom mestu broj 1 u Srednje-tehničkoj školi u Beloj Crkvi, na kojem su poništeni izbori održani 4. novembra.

Takođe će biti ponovljeno glasanje na izborima za članove Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine na biračkom mestu 11 u Mesnoj zajednici Kuštilj u Vršcu.

Glasanje će se sprovesti po izbornim listama koje su utvrđene za neposredne izbore za članove nacionalnih saveta češke i rumunske nacionalne manjine. Za sprovođenje ponovnog glasanje na ovim biračkim mestima komisija će obrazovati nove biračke odbore i imenovati predsednike, članove, kao i njihove zamenike. RIK je na jučerašnjoj sednici doneo i rešenje o utvrdjivanju broja glasačkih listića za ponovljeno glasanje – 1.199.

Za česku nacionalnu manjinu biće štampano 774 glasačka listića, a za rumunsku 425. Listići će se štampati dvojezično, na srskom jeziku i ćiriličnom pismu, kao i na rumunskom i českom jeziku i pismu.

Takođe, na sedinici RIK je doneo i odluku o naknadi troškova sprovođenja ponovljeng glasanja na dva mesta.

RIK je kao neblagovremen ocenila i odbacila prigovor Šćiprima Arifija, zastupnika političke stranke „Alternativa za promene“ koji je ukazao na nepravilnosti prilikom sprovođenja glasanja na izborima za članove saveta albanske nacionalne manjine na biračkom mestu u opštini Preševo.

RIK je odbacila i prigovor Erdelja Osmana, zastupnika „Grupe birača za pobedu Erdelj Osman“, koji je ukazao na nepravilnosti u postupku glasanja za savete aškalijske nacionalne manjine.

Prigovor je takođe odbačen i ocenjen kao neblagovremen.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here