Home Kosovo „Beograd nikada neće podleći pritiscima u vezi s KiM“

„Beograd nikada neće podleći pritiscima u vezi s KiM“

165
0
ivica-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Strazbur — Srbija je zainteresovana za rešavanje svih otvorenih regionalnih pitanja, zalaze se za regionalnu stabilnost, za mir i za međusobno pomrenje.


Strazbur — Srbija je zainteresovana za rešavanje svih otvorenih regionalnih pitanja, zalaze se za regionalnu stabilnost, za mir i za međusobno pomrenje.
To je u Strazburu izjavio šef srpske diplomatije Ivica Dačić i dodao da Beograd nikada neće podleći bilo kojim pritiscima koji će rešiti pitanje statusa Kosova na osnovu jednostranih akata koji su doneseni u Prištini u prethodnom periodu.

Dačić je, nakon razgovora sa austrijskim vicekancelarom Hajnc Kristijanom Štraheom, novinarima rekao da Srbija i Austrija praktično nemaju spornih pitanja, osim različitog tumačenja i pogleda na pitanje Kosova.

Rešavanje otvorenih pitanja, istakao je, može da bude samo ukoliko se uvaže interesi svih.

„U tom smislu smo spremni na dogovore i dijalog sa Prištinom, naravno, mi očekujemo da EU koja moderira taj dijalog i u kom učestvuju predsednici Vučić i Tači, da EU izvrši dodatni pritisak kako bi se implementiralo ono što je dogovoreno i potpisano još pre pet godina“, rekao je Dačić.

Podsetio je da je nedavno bilo 2000 dana otkad je potpisan Briselski sporazum, a nije formirana Zajednica srpskih opština, što je za Srbiju veoma važno, jer je to bio uslov zbog kojeg smo potpisali Briselski sporazum.

Takođe, jasno je da nema rešavanja ovog otvorenog pitanja bez uvažavanja zajedničkih i pojedinačnih interesa srpskog i albanskog naroda, kazao je Dačić i dodao da su u tom smislu postojale određene ideje od predsednika Vučića koje su nailazile na različite komentare, ali što se nas tiče, želimo da imamo aktivnu ulogu. „Ali, svakako da bez spremnosti na kompromis i uvažavanja srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji Srbija neće nikad podleći bilo kojim pritiscima koji će rešiti pitanje statusa Kosova na osnovu jednostranih akata koji su doneseni u Prištini u prethodnom periodu“. rekao je Dačić.

Dačić kaže da Srbija moli sve naše prijatelje da imaju u vidu takvu poziciju naše zemlje, da daju šansu dijalogu i da daju šansu pronalaženju mirnog kompromisnog rešenja.

„Zato je za nas značajno, imajući u vidu da Priština i dalje donosi određene jednostrane akte, kao što je juče bila odluka da se krene u transformaciju, odnosno, formiranje Vojske Kosova, što je apsolutno suprotno svim rezolucijama međunarodnih organizacija i institucija, kao što su Rezolucija 1244“, rekao je Dačić.

Srbiji je, kazao je, bitna tu i pozicija Austrije i mi veoma pozitivno ocenjujemo ovaj stav koji je izneo vicekancelar Štrahe vezano za stav Austrije za formiranje Vojske Kosova.

„Takođe, kada je reč o međunarodnim organizacijama, mi smatramo da pre postizanja dogovora ta pitanja ne treba da budu uopšte na dnevnom redu. Zato je i važna pozicija Austrije kada je reč o Interpolu, Unesku i drugim međunarodnim organizacijama gde Kosovo pokušava da pitanje tog članstva iskoristi za promociju svoje državnosti, a ne kao što neko kaže za policijsku saradnju kada je Interpol u pitanju“, reka je Dačić.

Izraziviši zadovoljstvo razgovorom sa Štraheom, Dačić je rekao da će to biti veliki korak u unapređenju odnosa naših dveju zemalja i razvoj prijateljskih odnosa.

Ocenio je da su odnosi Srbije i austrije u usponu, te dodao da se očekuje dolazal u Beograd kancelara Sebastijana Kurca, vezano za jubilej naših diplomatskih odnosa (145 godina), kontakte i posetu ministarke Knajsl.

„Želimo da naša saradnja bude svestrana i zaista mogu da izrazim samo zadovoljstvo zbog razvoja naših bilateralnih odnosa, imajući u vidu da je Austrija jedan od naših najznačajnijih ekonomskih partnera“, rekao je.

Podsetio je da je Austrija ne samo jedna od najvećih investitora, skoro 1.000 kompanija posluje u Srbiji, gde su vlasnici austrijski državljnai ili pravna lica sa austrijske teritorije.

Oni zapošljavaju nekoliko desetina hiljada ljudi u Srbiji.

Spoljnotrgovinska razmena je prošle godine bila skoro milijardu evra i veliki su poslovi u toku, zajedničke aktivnosti i očekujemo da se ta ekonomska saradnja što više razvija.

„Želim da se zahvalim Austriji na podršci koju nam pruža kada je reč o evropskim integracijama. Mi smo svesni važnosti evropskih integracija, kao što znate Srbija želi da bude članica Evropske unije, u tom smislu je važna harmonizacija našeg sistema sa vrednostima EU i to je bitno za reformu celog našeg društva. U tom pogledu je bitna podrška država članica EU, Austrija je među zemljama koje najviše podržavaju evropski put Srbije“, rekao je.

Dačić je rekao da u tom pogledu želi da zahvali Austriji što prilikom svog predsedavanja EU ima inicijativu da se što više poglavlja otvori, a da li će to tako biti ne zavisi naravno samo od Austrije nego od svih država članica.

„Takođe mislim da je bitno da širimo našu saradnju i u svim drugim oblastima koje su od značaja. Značajan je i današnji događaj koji će uslediti, vezan takođe za reformu naše državne uprave i u tom pogledu su saradnja ovih ministarstava koje se bave državnom upravom i lokalnom samoupravom veoma značajna“, zaključio je Dačić.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here