Home Vesti Goati: Novi opozicioni blokovi veštački i kratkotrajni

Goati: Novi opozicioni blokovi veštački i kratkotrajni

89
0
nov-srbijaizbori
Foto: Thinkstock

Beograd — Formiranje novog opozicionog bloka „Građanskog bloka 381“, oko PSG-a, sociolog Vladimir Goatiocenio kao još jednu „veštačku i kratkotrajnu koaliciju“.


Beograd — Formiranje novog opozicionog bloka „Građanskog bloka 381“, oko PSG-a, sociolog Vladimir Goatiocenio kao još jednu „veštačku i kratkotrajnu koaliciju“.
Prema njegovim rečima, takvim koalicijama preti opasnost da se raspadnu ukoliko dođu na vlast.

Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju „Građanskog bloka 381“ i „Saveza za Srbiju“ vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om.

„Svako ko je u politici teži da eliminiše postojeću vlast. Tako je DOS bio formiran i njima je bilo bitno da eliminišu Miloševića (Slobodana), a posle smo videli da ta koalicija nije dugo izdržala i da se razbila na dva kraja“, kazao je Goati.

Na konstataciju da su dva nova opoziciona bloka (Savez za Srbiju i Građanski blok 381) predstavili programe u kojima se navodi saglasnost oko niza pitanja, a ne samo rušenja aktuelnog režima, Goati je odgovorio da su to u pitanju „veštački premošćene razlike“.

„To su veštački premošćene razlike koje bi se sutra, ako bi se ta koalicija našla na vlasti i kada bi trebalo da se definitivno odrede prema politici ka EU, pitanju granica, saradnji sa zemljama u regionu među kojima je i Albanija, nužno izašle na videlo, kao što je to bio i slučaj sa DOS-om. To ih čini veštačkim i kratkotrajnim organizacijama“, ocenio je on.

Upitan o dometima dva opozciona bloka i njihovom uticaju na političku scenu, Goati je kazao da je to „pitanje od milion dolara“ i da je rano na njega davati odgovor.

Komentarišući mogućnost saradnje između „Saveza za Srbiju“ i „Građanskog bloka 381“, Goati je rekao da je sigurno da će se truditi da bude saradnje. „Ali to će verovatno biti kvazi saradnja, ne na dugi rok, budući da su unutar sebe toliko heterogene da je teško da nađu zajednički jezik“, naveo je Goati.

Pokret slobodnih građana, Zelena ekološka partija – Zeleni, Mađarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija u utorak su formirale „Građanski blok 381“, na čijem čelu je predsednik PSG Saša Janković. Podršku tom bloku pružio je i Pokret centar.

Prethodno je najavljeno da će se u septembru održati osnivačka skupština Saveza za Srbiju koji čine bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, Narodna stranka, Levica Srbije, pokret Dveri, Demokratska stranka, Sindikat Sloga, Zdrava Srbija i Zajedno za Srbiju.

Spekuliše se da bi podršku tom savezu mogla da pruži i Demokratska stranka Srbije.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here