Home Vesti Stefanović: Razgovaraćemo o 30 tačaka koje nisu uklesane u kamenu

Stefanović: Razgovaraćemo o 30 tačaka koje nisu uklesane u kamenu

125
0
Stefanović: Razgovaraćemo o 30 tačaka koje nisu uklesane u kamenu
Foto: https://www.danas.rs/Opstina Sabac

Budući osnivači Saveza za Srbiju prvi put će se danas (sreda) zajedno pojaviti pred građanima i razgovarati sa njima u Šapcu, saopštila je juče stranka Zajedno za Srbiju na čijem je čelu gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.


Budući osnivači Saveza za Srbiju prvi put će se danas (sreda) zajedno pojaviti pred građanima i razgovarati sa njima u Šapcu, saopštila je juče stranka Zajedno za Srbiju na čijem je čelu gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Iz Saveza za Danas poručuju da je samo prvo zajedničko okupljanje i razmena mišljenja sa ljudima koje će biti nastavljeno do zvaničnog formiranja Saveza.

Osim Zelenovića sa građanima će u Šabačkom pozorištu, sa početkom od 19 sati mišljenja razmeniti i Dragan Đilas, bivši predsednik DS i gradonačelnik Beograda, koji je i idejni tvorac budućeg opozicionog bloka Savez za Srbiju, Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, Boško Obradović, lider Dveri, Borko Stefanović, lider Levice Srbije, Janko Veselinović na čelu Pokreta za preokret, Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga, i Slaviša Ristić iz Narodnog pokreta Otadžbina. Nije najavljen Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, koji je takođe među osnivačima Saveza.

Borko Stefanović za naš list kaže da će u Šapcu devetorica lidera predstaviti nedavno objavljeni program od 30 tačaka.

– Želimo da čujemo sugestije, kritike i predloge za tih 30 tačaka jer sam program nije uklesan u kamen. Nastavićemo razgovore sa građanima tokom avgusta, sve do formiranja Saveza, a i nakon toga – naveo je Stefanović.

Osnivanje Saveza, koje je bilo najpre najavljeno za maj, odužilo se, jer se čekala najpre odluka Narodne stranke da se priključi, zatim Demokratske stranke, a prošle subote pokret Dveri je na Glavnom odboru odlučio da bude jedan od osnivača. Odluku o ulasku u savez DSS će, kako je Danas pisao, doneti u septembru.

Prema poslednjim najavama, Savez bi mogao da bude ozvaničen u septembru, ali potvrdu toga nismo dobili.

Program u 30 tačaka mnogi na javnoj i političkoj sceni karakterišu kao desničarski, nacionalistički, opširan i isprazan. Pažnju javnosti je privukla tačka pet koja glasi: „Zalaganje za postizanje pravednog i održivog rešenja za KiM, kroz dijalog sa kosovskim Albancima, a uz puno poštovanje Ustava Srbije, Rezolucije SB UN 1244 i međunarodnog prava, a protiveći se bilo kom aktu koji bi za posledicu imao afirmaciju međunarodnog subjektiviteta, uključujući i članstvo u UN, tzv. „države Kosovo“, zatim tačka šest: „Nesprovođenje bilo kakvog referenduma, uključujući referendum o KiM, u postojećim nedemokratskim uslovima“. Ali i tačka 21 u kojoj piše: „Negovanje najboljih vrednosti naše tradicije i kulture, uz strateški pristup razvoju kulturne politike i zaštiti ćirilice“, pa tačka 22 koja glasi: „Zaštita prava i interesa, kao i poboljšanje položaja srpskog naroda u regionu i dijaspori. Negovanje i razvoj posebnih veza sa Republikom Srpskom“.

Ono oko čega se slažu gotovo sve opozicione partije navedeno je u drugoj i trećoj tački programa. „Stvaranje uslova za fer i poštene izbore, bez pritiska na birače, bez kupovine glasova i bez korišćenja državnih resursa za stranačke interese. Uređivanje Jedinstvenog biračkog spiska, izmena izbornog sistema, modernizacija sprovođenja izbornog procesa uvođenjem mogućnosti elektronskog glasanja i video-nadzora, uz zabranu unošenja mobilnih telefona na svim biračkim mestima, formiranje nadzornog odbora NSRS, propisivanje preciznih nadležnosti izbornih komisija, preciziranje nadležnosti REM-a u kontroli predizbornih kampanja, uz ravnopravan tretman svih učesnika u izborima. Procesuiranje vinovnika svih dosadašnjih izbornih manipulacija“, piše u drugoj tački. A u trećoj se navodi zalaganje za „ostvarivanje punih medijskih sloboda, zaustavljanje pritisaka izvršne vlasti na medije, garantovanje građanima prava na pravovremeno, objektivno, potpuno i nepristrasno informisanje, sa posebnom pažnjom na zaštitu građana od stvaranja medijske atmosfere linča, senzacionalizma, lažnih vesti, kao i zaštitu od daljeg zagađivanja medijskog prostora neprimerenim sadržajima i rijaliti programima. Ostvarivanje pune nezavisnosti i nepristrasnog informisanja javnih medijskih servisa“.

Zajednički pripremamo plan

„Šabac je danas bastion slobode i demokratije, i zato krećemo iz Šapca. Želimo u finalnim pripremama za osnivanje Saveza za Srbiju, tokom avgusta, da u nizu razgovora sa građanima zajednički pripremimo plan nastupa celokupne istinske opozicije“, izjavio je Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here