Home Vesti Skupština Beograda: Tražena rasprava o „Beogradu na vodi“

Skupština Beograda: Tražena rasprava o „Beogradu na vodi“

82
0
bw-srbizb
Foto: Belgrade Waterfront

Beograd — Na početku sednice Skupštine Grada Beograda zatraženo je da tema za raspravu bude i projekat „Beograd na vodi“.


Beograd — Na početku sednice Skupštine Grada Beograda zatraženo je da tema za raspravu bude i projekat „Beograd na vodi“.
Šef odborničke grupe „Savez sa Srbiju“ Nikola Jovanović tražio je da se dnevni red dopuni preispitivanjem i ukidanjem odluka o projektu „Beograd na vodi“, ali je taj predlog odbijen.

On je ukazao na afere koje su povezane sa tim projektom, koji prema njegovim rečima, državna i gradska vlast predstavljaju kao kapitalni nacionalni projekat.

„U pristojnim državama predsednik države i gradonačelnik otvaraju objekte od javnog interesa – škole, bolnice, aerodrome, a ne privatne objekte. Zamislite da je Branko Pešić otvarao svaki soliter na Novom Beogradu, ništa od kapitalnih projekata ne bi bilo završeno, sve bi bilo na nivou makete“, rekao je Jovanović.

On je rekao da je uzak potez na promenadi jedino što je ostalo Beogradu, a da je sve iza toga, 120 hektara centralnog gradskog zemljišta dato u privatno vlastištvo Muhamedu Alabaru, investitoru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok to zemljište vredi milijardu i po evra.

„Kako je moguće da uložimo 120 hektara zemljišta vrednog milijardu i po evra, a strani partner upiše 22.000 evra, obeća 150 miliona evra, a onda smo mi vlasnici 32 odsto, a on 68 odsto“, rekao je Jovanović na sednici.

On je pitao gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića zašto vrednost tog zemljišta nije procenjena i zbog čega za to zemljište nije raspisan tender i pozvao ga da kaže koliko je Beograd prihodovao od izgradnje dve stambene zgrade u okviru tog projekta i kako je u interesu grada da centar Beograda postane privatna svojina „opskurnog investirora“.

„Da li smo se obavezali zbog ‘Beograda na vodi’ da o trošku poreskih obveznika raščistimo zemljište, opremimo ga, srušimo Stari tramvajski most i uklonimo Železničku stanicu“, rekao je Jovanović i dodao da je aktuelna gradska vlast „zbog slike pacova“ ukinula Železničku stanicu u centru grada.

Na dnevnom redu današnje sednice je i preimenovanje ulice Prilaz u ulicu Teodora Hercla, kao i imenovanje i razrešenje članova školskih odbora u odredjenom broju osnovnih i srednjih škola.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je sednica sazvana da bi „otac ideje modernog Izraela“ Teodor Hercl dobio ulicu u Beogradu i pozvao odbornike da sednica protekne svečano.

„Ovde ima pokušaja da se ova sednica pretvori u raspravu oko koje ova skupština ne može da raspravlja. Treba da budemo ponosni na ovakvog čoveka, a da ova pitanja postavljate tamo gde je mesto, i kada naučite šta je čija nadležnost. Oni koji su tražili da se raspravlja o ‘Beogradu na vodi’ nema ih više u Skupštini Beograda“, rekao je Vesić. On je dodao da je Jovanović promašio temu sednice i da opoziciju projekat „Beograd na vodi“ boli.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here