Home Vesti Vučić: Nije bilo lako, dogovorili se oko dve stvari

Vučić: Nije bilo lako, dogovorili se oko dve stvari

94
0
nov-srbijaizbori
Foto: Thinkstock

Brisel — Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su današnji razgovori u Briselu bili veoma složeni.


Brisel — Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su današnji razgovori u Briselu bili veoma složeni.
On je naveo da je dogovoreno da se oni nastave kako bi se tražio zajednički imenitelj kompromisnog rešenja, kao i da se sačuva mir i stabilnost u odnosima Beograda i Prištine.

On je u kratkoj izjavi novinarima posle sastanka rekao da današnji razgovori svakako nisu bili laki i da postoje dve stvari oko kojih su se dogovorili.

„Jedna je da razgovore nastavimo, da pokušavamo da tražimo zajednički imenitelj kompromisog rešenja i druga stvar je da čuvamo mir i stabilnost u odnosima između Beograda i Prištine“, rekao je Vučić novinarima.

Naveo je da ne bi imao više ništa da doda, a ako u jednoj rečenici može da kaže, to je da Albanci i Hašim Tači bi želeli da dobiju sve i traže sve za Albance sa Kosova, dok se Beograd trudi da pronađe komrpomisno rešenje u kome nijedna strana ne bi bila unižena.

„Ja se naravno borim za Srbiju i srpsku stranu u kojoj interesi druge strane ne bi bili sasvim zanemareni“, rekao je Vučić da pozicija i razgovori nisu laki za bilo koga.

Važno je da se razgovara, da se sačuva mir i rešavaju problemi „za budućnost, zbog budućnosti i da ne bi bilo sukoba kakvih je bilo ranije“ .

Na pitanje novinara da li će prihvatiti nezavisnost Kosova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je: „Upravo takav tip razgovora imam na svakodnevnoj bazi – da li ćemo postići kompromis, kakvo bi bilo kompromisno rešenje… Jedino kompromisno rešenje koje nam nude sve kosovske političke strane, pogotovu Hašim Tači i svi ostali, jeste uvek samo priznavanje nezavisne države Kosova. To tako ne funkcioniše“, rekao je Vučić.

Moramo, dodao je, da sednemo i da pokušamo da i jedni i drugi kažemo svojim građanima da moramo da postignemo kompromis o mnogim važnim pitanjima.

„Vi ne možete biti apsolutno zadovoljni, a ni mi ne možemo biti apsolutno zadovoljni. Ako su obe strane jednako nezadovoljne, to bi značilo da možemo da postignemo pravo kompromisno rešenje“, poručio je.

Na konstataciju novinara da je prošli put dogovoreno da se problemi rešavaju na miran način, ali da je i pored toga došlo do par incidenata, Vučić je rekao da se razgovaralo o tome i da su danas preduzete neke vrste „tehničkih koraka“ kako da se to sprečava u budućnosti.

On je naglasio da je njegov posao da brine o bezbednosti Srba i da se uspevalo da se sačuva njihova sigurnost i bezbednost. Na pitanje koje dalje korake očekuje što se dijaloga tiče Vučić je rekao da je pitanje teško, a odgovor još komplikovaniji iz prostog razloga što je situacija takva, i što je reč o problemu koji postoji 150 godina i više na različite načine…

„Ali imate li pravo da prekinete razgovore i sve ostavite emocijama i strastima da rešavaju i sve sve uzmu pod svoje – mislim da na to nemate pravo. Zato je Srbija odlučna da razgovore nastavi i kada budu zakazani mi ćemo te razgovore da nastavimo u dobroj veri i najboljoj nameri da do rešenja dođemo“ rekao je predsednik Srbije i dodao: „A da li ćemo do rešenja doći…do toga da možemo da ponudimo našim društvima nekakvo rešenje to ćemo da vidimo – nismo blizu tako nečemu“.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači razmotrili su u Briselu napredak u razgovorima o okvirima za pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here