Home Vesti „Srbija ne bi trebalo da gleda na 2025. godinu kao…“

„Srbija ne bi trebalo da gleda na 2025. godinu kao…“

121
0
avh-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Predsednici Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, ocenili su u Parizu da Srbija ne može da uđe u Evropsku uniju bez napretka u reformama.


Predsednici Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, ocenili su u Parizu da Srbija ne može da uđe u Evropsku uniju bez napretka u reformama.
Oni su ukazali na važnost mira i stabilnosti u regionu.

Na zajedničkoj konferenciji za medije posle jednočasovnog sasatanka u Jelisejskoj palati, Makron je rekao da bi Srbija mogla da uđe u EU do 2025. godine ako bude napredovala u reformama, ali da je potrebno da i sama Unija bude reformisana do tada.

Makron je naveo da Srbija ne bi trebalo da gleda na 2025. godinu kao na „automatski kriterijum“ za ulazak u EU.

„I za druge zemlje sam rekao da bi trebalo da gledaju na ključne stvari, kao što su reforme. Ako budu napredovali brže u tim reformama nego što je predviđeno, onda pregovori (o članstvu u EU) mogu da budu zaključeni“, kazao je francuski predsednik.

Vučić je rekao da Srbija ne može da uđe u EU dok ne reši pitanja Kosova i Metohije, pravnog sistema i vladavine prava, čak ni uz pomoć i podršku Makrona.

„Da Makron u ovom trenutku kaže da Srbija ulazi u EU, mi nećemo ući dok ne rešimo naše probleme. Da li ćemo u tome uspeti, znate da nisam optimista, ali ću dati sve od sebe da to učinim“, kazao je Vučić.

Makron je naveo da je „do 2025. godine moguća reforma EU“ i dodao da je „Francuska dala predloge za reformu Unije u pogledu budžeta, odbrambenih i strateških pitanja“.

Ocenio je da EU loše funkcioniše jer među 28 članica ima puno različitosti, pošto su pozicije članica u međuvremenu postale udaljene.

Vučić je rekao da je s francuskim kolegom postigao visok stepen saglasnosti u ključnim pitanjima, a pre svega da se mora sačuvati mir i stabilnost u regionu, da treba zajednički tražiti rešenja i gledati u budućnost, a ne samo u prošlost.

„Dobili smo podršku Makrona za pronalaženje kompromisnog rešenja sa Albancima na Kosovu, da obezebedimo trajni mir za sve ljude koji žive na našim prostorima“, kazao je Vučić.

On je dodao da je s Makronom razgovarao o budućnosti Srbije i regiona, kao i o dijalogu Beograda i Prištine, o bilateralnim odnosima i o „iskrenom i dugotrajnom srpsko-francuskom prijateljstvu koje ne traje decenijama, već vekovima“.

Makron je rekao da Francuska želi da pomogne Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i zahvalio Beogradu na pomoći „po pitanju bezbednosti, borbe protiv organizovanog kriminala i ilegalnih migracija“, ocenivši da je Srbija „neophodan partner“ u tim oblastima.

„Srbija je angažovana u pregovorima o pristupanju EU, želimo da budemo ti koji će joj pomoći na tom putu da bi rešila najosetljivija pitanja“, rekao je Makron.

On je rekao da podržava stabilnost celog regiona i svake zemlje regiona i pozvao ih da ne popuste pod bilo kakvom stranom pretnjom.

„Francuska i Srbija dele istu volju za stabilnost celog regiona, suverenitet svakog i kapacitet svake zemlje u regionu da ne popusti pred bilo kakvim stranim uticajima i poremećajima“, naveo je Makron.

Vučić je rekao da je s Makronom razgovarao i o stvaranju regionalne ekonomske zone na Balkanu.

„To nije stvaranje nove Jugoslavije, ali jeste stvaranje jedinstevnog ekonomskog tržišta. To nije zamena za EU“, kazao je Vučić.

Naveo je da je fokus današnjeg razgovora bio na budućnosti i da bilateralna saradnja napreduje, posebno na ekonomskom planu.

Makron je rekao da stogodišnjica Prvog svetskog rata podseća kako su se Francuska i Srbija nekad borile kao saveznici i dodao da su srpski i francuski vojnici danas ponovo zajedno u mirovnim misijama, na primer u Maliju i u Libanu.

Francuski predsednik je zahvalio Vučiću što je prihvatio poziv da prisustvuje skupu o miru u novembru u Parizu i rekao da se nada da će odgovoriti na poziv koji mu je Vučić uputio da poseti Srbiju i ispuniti obećanje koje je dao.

Makron je Vučića danas dočekao ispred Jelisejske palate, uz vojne počasti i s gardom, posle čega su razgovarali oko sat vremena.

Po završetku sastanka usledio je radni ručak u Jelisejskoj palati, a potom zajedničko obraćanje dvojice predsednika.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here