Home Vesti Dačić: Ne zna se ko je čiji prijatelj i neprijatelj

Dačić: Ne zna se ko je čiji prijatelj i neprijatelj

133
0
ivica-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Srbija ne sme da odustane od odbrane nacionalnih i državnih interesa, a posebno ne sme da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.


Srbija ne sme da odustane od odbrane nacionalnih i državnih interesa, a posebno ne sme da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.
To je poručio predsednik SPS Ivica Dačić i dodao da je ekonomski razvoj pitanje broj jedan za budućnost Srbije.

Istakao je da su socijalisti uvek bili za put Srbije u EU, ali uz očuvanje prijateljstva sa zemljama koje podržavaju naše interese, te ponovio da Beograd jeste za kompromis u rešavanju pitanja KiM, ali ne i za ulitimativno prihvatanje jednoglasno proglašene nezavisnosti.

Obraćajući se na svečanoj sednici GO SPS u Valjevu, povodom obeležavanja 28. godišnjice stranke, Dačić je podsetio da se ove godine obeležava i 200 godina od rođenja Karla Marksa, ali i 100. godišnjica od završetka Prvog svetskog rata i poručio da bi iz svih tih dogadaja i godišnjica trebalo izvući pouke.

Dodao je da je u Prvom svetskom ratu život izgubila skoro trećina građana Srbije, ali i da se na kraju teško može reći da su te žrtve pale za neke ciljeve koji su doneli dobro Srboiji i Srbima, i da „nije siguran da bi krenuli u rat da su znali da se bore za Jugoslaviju, a ne za Srbiju“.

„Mi smo bili narod koji je platio najvišu cenu te ideje, koja je bila dobra, saveza balkanskih naroda, kao pomoćnog sredstva za oslobađanje od Turske i Austrougarske, ali su drugi narodi bivše Jugoslavije tu ideju i državu zloupotrebili da bi srpski narod ostao tamo gde je bio na početku Prvog svetskog rata. To je poruka za svako rukovodstvo kada donosi odluke od nacionalnog i vitalnog interesa“, rekao je Dačić.

Naznačio je da su Srbi najveće žrtve genocida i etničkog čišćnja i da je nad Srbijom počinjen ratni zločin bombardovanjem, te da Srbija ne sme da odustane od odbrane nacionalnih i državnih interesa, a posebno ne sme da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost KiM.

„Mogu da nas optužuju za svašta, ali mi izdajnici nikad nismo bili, niti ćemo da budemo“, rekao je Dačić i dodao da su na nama primenje očite metode specijalnog rata, kao i da treba da živimo i gledamo u budućnost, ali tesko možemo da zaboravimo šta su o nama o nama govorili.

Kako je rekao, u periodu nastanka SPS, raspala se bivša Jugoslavija, ratovi u Hrvatskoj, BiH, na KiM, sankcije, bombardovanje, ali su, kaže, iza njih ostali Dejtonski sporazum i Rezolucija 1244, koji su „spomenici politici koja se vodila u tom period“.

Danas je, kaže, zadatak da se obezbedi budućnost zemlje, ekonomski razvoj, a da se ipak zadrže osnovni principi socijalne pravde, nove investicije, radna mesta…

„Ekonomski razvoj je pitanje broj jedan budućnosti Srbije“, podvukao je Dačić.

Ukazao je da su socijalisti za evropski put, ali da osim članstva u EU, moramo da negujemo prijateljstva sa zemljama koje su nam bliske i podržavaju naše ineterse, te da je veliko političko umeće voditi spoljnu i unutrašnju politiku, a da se zadržimo na „dobrom kursu“.

“Cilj nam je EU, ali ako EU zaista od nas traži da se odreknemo državnih i nacionalnih interesa… Ne mogu da verujem da neko misli da će Srbija to da uradi. Srbija to ne može da uradi, jer najviše na svetu ceni samu sebe. Ne idemo u EU zbog Francuske, Mađarske ili nekog drugog, već zbog interesa Srbije“, rekao je Dačić.

Izrazio je nadu da ćemo uspeti da pronađemo rešenje za probleme, pre sveg au vezi sa Kim, i ponovio da jesmo za kompromis, ali ne i ultimativno priznamo nezavisnost Kosova.

Dodao je da danas nije lako voditi ni regionalnu politiku, kada se, počev od fudbala, sve na kraju pretvori u politiku i kada se, umesto da se neko raduje sportskim rezultatima, to pretvori u „Tompsona i ustaške uzvike“.

Dačić je poručio i da „nema Srbije bez socijalističke partije i ideje, jer je ona sastavni deo genetskog koda i shvatanja društva srpskog naroda, a nema ni SPS bez Srbije“.

Istakao je da su sloboda, jednakost, solidarnost osnovni principi za koje se SPS zalaze – za državu blagostanja, socijalnu pravdu, ravnomerne šanse, garantovanu minimalnu zaradu, obrazovanje za sve…

Naveo je i da mu je jedan od lidera 5. oktobra rekao da se oni nisu borili za demokratiju, nego za vlast, a da oni danas gotovo da više ne postoje, a iza njih su ostale teške posledice.

Privatizaija je, kaže, dovela do zatvaranja fabrika, otpuštanja radnika, uništenja privrede i indurtsrije, a obrazovanje i zdravstvo sve je više postajalo privilegija, a ne pravo.

„Nisu uspeli da sačuvaju ni državnu zajednicu sa Crnom Gorom, proglašena je nezavisnost Kosova, a reakcija je bila kao da je neko namerno hteo da bude takva… Svi problem su ostali“, rekao je lider SPS.

„Opozicija – niti su veći Evropljani niti su veće patriote, a da budem iskren ne zna se šta su. Sve imaju, samo im fali narod“, rekao je Dačić.

On je naveo i da SPS deli ciljeve sa SNS i predsednikom Aleksandrom Vučićem a to su moderna, razvijena, evropska, demokratka, patriotska, vojno neutralna zemlje.

„Taj narodni front je garant uspeha“, rekao je Dačić i dodao da Srbija mora imati modernu paritju levice, socijalne pravde.

Dodao je da se na svetskom planu vodi velika strateška igra i da postoji konfuzija u međunarodnim odnosima.

„Ne zna se ko je čiji prijatelj i neprijatelj, Velika Britanije izlazi iz EU, Tramp se sastao sa Kimom, Putinom… svet se svodi na bilateralne odnose velikih sila i tu moramo da nađemo naše mesto“, rekao je Dačić.

Dok Srbija mora da nađe svoje mesto u svetu, SPS, dodao je, mora na da nađe svoje mesto u Srbiju – da bude deo koalicije sa Vučićem i SNS, ali da sačuva identitet stranke.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here