Home Vesti „Ima odličnih vesti za Zapadni Balkan“

„Ima odličnih vesti za Zapadni Balkan“

167
0
Foto: Wikimedia Commons

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je na Samitu o Zapadnom Balkanu u Londonu da ima odličnih vesti za Zapadni Balkan i regionalnu saradnju.


Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je na Samitu o Zapadnom Balkanu u Londonu da ima odličnih vesti za Zapadni Balkan i regionalnu saradnju.
Ona je istakla i da se na Samitu razgovaralo o onome što je ostvareno u proteklih godinu dana.

U izjavama novinarima u Londonu Brnabić je rekla da je poslednjih godinu dana od prethodnog Samita ostvaren dobar napredak u implementaciji akcionog plana za regionalno ekonomsko povezivanje, pre svega oko dodatnih protokola u okviru Cefta sporazuma, što je najvažnije za međusobnu trgovinu, zatim u oblasti priznavanja međusobnih profesionalnih i akademskih kvalifikacija gde su oformljeni timovi za pregovore, elektronske razmene podataka na granicama između carina, i konačno u radu regionalne kancelarije za saradnju mladih.Regionalna kancelarija za saradnju mladih ima jedanaest projekata, rekla je Brnabić i dodala da će lično mnogo više da se uključi u rad kancelariji jer misli da je „regionalno poverenje i pomirenje i saradnja treba da ide od najmlađih, koji su budućnost“. Ukazala je takođe da je svim zemljama u regionu problem odlazak mladih.

Rekla da je dobro što je juče parafiran i ugovor o sedištu Transportne zajednice jugoistočne Evrope koji će biti u Beogradu.

Ona je rekla da na ovakvim skupovima ogromnu senku bacaju svi neodgovorni nastupi Prištine.

„Ogromnu senku bacaju svi oni neodgovorni nastupi koje Priština ima iz meseca u mesec kako ide dalje dijalog između Beograda i Prištine, mislim da se Priština ponaša nažalost sve neodgovornije i sve agresivnije“, rekla je Brnabić i ukazala da je samo od maja bilo više od 20 incidenata na Kosovu.

Tu su, kako je rekla, napadi na Srbe, privođenja Srba, krađa imovine srpskih porodica kako bi im se onemogućio dalji bezbedan život na Kosovu, i da je to uvek neka senka koja se baca na sve regionalne skupove ali da Srbija nastavlja da bude „posvećena saradnji“.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je Srbija pokazala svoje pravo lice u vreme migrantske krize i da je pokazala da deli evropske vrednosti više od nekih zemalja članica Evrposke unije.

„Kroz Srbiju je prošlo više od milion migranata, u ovom trenutku u Srbiji je oko 4.000 migranata,“ rekla Brnabić i dodala da sva maloletna lica migranti idu u škole, i zajedno su sa drugom decom.

Ona je rekla da je je ponosna kako je Srbija odgovorila na migrantsku krizu i kako je odgovorila.

Brnabić je rekla da će Srbija nastaviti da bude konstruktivan partner što se tiče zajedničke evrposke politike prema migrantima.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here