Home Vesti Referendum o Kosovu bolje rešenje od izbora

Referendum o Kosovu bolje rešenje od izbora

163
0
Referendum o Kosovu bolje rešenje od izbora
Foto: Thinkstock

Deo evropski orijentisane opozicije smatra da bi na referendumu, a ne na izborima, građani trebalo da se izjasne o rešenju za Kosovo, dok deo u nedemokratskim uslovima ne želi bilo kakvo izjašnjavanje.


Deo evropski orijentisane opozicije smatra da bi na referendumu, a ne na izborima, građani trebalo da se izjasne o rešenju za Kosovo, dok deo u nedemokratskim uslovima ne želi bilo kakvo izjašnjavanje.
Desničarska opozicija smatra glasanje o Kosovu izdajom dela srpske teritorije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će se narod izjasniti kada bude postignut dogovor o Kosovu. To podrazumeva organizaciju referenduma. Međutim, pojavile su se glasine da bi umesto referenduma građani svoj stav mogli da kažu na izborima. Definitivna odluka nije doneta, pa smo pitali predstavnike opozicije šta o tome misle.

Čedomir Jovanović, predsednik LDP, za Danas kaže da je referendum opcija koja je u ovom trenutku bolja nego izbori, pošto bi izborna kampanja bila još jedna propuštena šansa puna mrcvarenja i strančarenja.

Prema njegovim rečima, oni koji se zalažu za izbore a protive se referendumu su isti oni kojima odgovara status kvo i zamrznuta situacija, jer u tome vide priliku za zadovoljavanje svojih sebičnih interesa. On ukazuje da ovo pitanje traži zrelost, i nikako ne sme biti deo kampanja i stranačkih rovova.

Janko Baljak, član Političkog saveta PSG, za naš list kaže da je vrlo verovatno da će se Vučić odlučiti za jedinstvenu kampanju i da ćemo uz referendum imati i nove nedemokratske izbore. Upitan, kako bi se stvari odvijale u demokratskoj državi, on odgovara „referendum prvo, iako će ovo biti propagandistički referendum samo u svrhu Vučićevog alibija“.

– Izvesno je da će on biti još jedna farsa. Vučić ni za jedne izbore nije dopustio elementarnu demokratsku proceduru. Na šta li će samo referendum ličiti – navodi Baljak.

Za deo opozicije održavanje izbora ili referenduma u nedemokratskim uslovima nije rešenje.

Zoran Lutovac, predsednik DS, i Borko Stefanović, lider Levice Srbije, kažu da je održavanje izbora ili referenduma pod dosadašnjim uslovima potpuno neprihvatljivo jer ljudi nemaju osnovnu slobodu i informacije.

– Ne znam šta Vučić namerava da uradi, ali znam šta je neophodno da se uradi. Da se sve iz korena menja – ističe Lutovac za Danas.

Marko Đurišić, funkcioner SDS, smatra da bi istovremeno održavanje parlamentarnih izbora sa referendumom bio nedemokratski pokušaj da se građanima onemogući da se odluče posle kampanje u kojoj bi se preplitale teme i gde bi vlast kao i mnogo puta dominirala kroz funkcionersku kampanju, a drugačije mišljenje o predlogu rešenja za KiM ali i za politike koje bi vlada trebalo da vodi, ne bi moglo da se čuje.

– Predsednik će se kao i svaki put do sada opredeliti za ono što je u interesu učvršćivanja lične vlasti, a ne za ono što bi ja?alo demokratiju – kaže on.

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, navodi da će ukoliko predsednik Srbije raspise referendum raspisati i izbore da pojača rezultat.

– Ni referendum niti izbori nisu pošteno i pravedno rešenje. Vučić je 2016. dobio četvorogodišnji mandat da vodi državu, preuzeo je 95 odsto medijskog prostora, pa neka onda vlada i donosi odluke sam, i neka preuzme za njih odgovornost, baš kao što je uzeo sebi pravo da u Srbiji bude „gospodar života i smrti“ – kaže ona.

Desnica glasanje o Kosovu smatra neustavnim.

Boško Obradović, lider Dveri, za Danas kaže da je sve što treba da znamo o KiM zapisano u Ustavu i Rezoluciji 12 44 SB UN.

– Ko hoće da se odrekne KiM zbog EU neka dođe u Skupštinu i to javno kaže, a ne da to tajno radi i zamajava javnost antiustavnim referendumima. Vučić je već obećao davanje Kosovu stolice u UN i priznanje nezavisnosti, samo sada vrši medijsku obradu javnosti da to nije izdaja i veleizdaja već da je to za naše dobro, mir, budućnost… Ko to uradi treba krivično da odgovara za ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države – zaključuje on.

I Vjerica Radeta, funcionerka SRS, za naš list kaže da je status KiM utvrđen Ustavom i nikakva dodatna ispitivanja na tu temu nisu moguća.

– Niko nema prava da se odriče dela države Srbije i verujemo da to nikome neće pasti na pamet. Vlast uvek može da raspiše izbore, ali nikakav izborni rezultat nikome ne daje mandat za rasparčavanje države – tvrdi ona.

Koalicija za mir

„Imali smo toliko puta do sada izbore, koji nisu rešili ništa, već su samo produbili postojeće probleme. Moramo prvo napraviti državu, pa se tek onda baviti partijskom politikom. Zato ćemo uskoro pozvati ljude u Koaliciju za mir koja će se boriti za postizanje dogovora sa kosovskim Albancima i približavanje dva društva, koja nikada u prošlosti nisu imali snage za to, i danas je istorijska prilika za tako nešto i ona ne sme biti propuštena“, najavljuje Čedomir Jovanović.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here