Home Vesti Polemika Vesića i Đilasovih oko deponije u Vinči

Polemika Vesića i Đilasovih oko deponije u Vinči

118
0
nn-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Beograd — Skupština grada Beograda odbila predlog Odborničke grupe Savez za Srbiju da se u dnevni red današnje sednice uvrsti rasprava o ugovoru za deponiju u Vinči.


Beograd — Skupština grada Beograda odbila predlog Odborničke grupe Savez za Srbiju da se u dnevni red današnje sednice uvrsti rasprava o ugovoru za deponiju u Vinči.
Kako je zamenik šefa te odborničke grupe Nikola Jovanović kazao to je „najštetniji ugovor u novijoj istoriji“ grada.

„Najštetniji ugovor u novijoj istoriji Beograda je koncesija na preradu otpada u Vinči“, kazao je Jovanović novinarima u gradskom parlamentu i dodao da to što njihov predlog nije uvršten u dnevni red predstavlja „jako loš signal“ koji ukazuje da će vladajuća većina u gradu nastaviti da radi na štetu Beograda i Beograđana. Prema njegovim rečima, Savez za Srbiju taj ugovor smatra štetnim jer nanosi Beogradu ogroman finansijski teret.

„Investicija, koja objektivno vredi, kako je grad utvrdio 2011. godine, 179 miliona evra i koja je Beograd mogla da košta 100 miliona evra imajući u vidu i bespovratne donacije EU za zelenu ekonomiju. Prema ugovoru koji je naprednjačka vlast potpisala će koštati Beogradjane minimum milijardu i 150 miliona evra u narednih 30 godina“, kazao je Jovanović.

Da ironija bude veća, istakao je Jovanović, finalni proizvod spalionice u Vinči će biti vlasništvo stranaca od kojih će grad morati da otkupljuje struju po dvostruko većoj tarifi od međunarodne. „Čak je i gradsko pravobranilaštvo dalo negativno mišljenje, odnosno odbilo da da saglasnost na ovaj ugovor, ali vladajuća većina nije htela da uradi najvažniju stvar za građane Beograda na ovoj sednici“, kazao je Jovanović.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić novinarima je kazao da se dva puta na sednicama gradskog parlamenta raspravljalo o deponiji u Vinči i da je 109 odbornika iznelo mišljenje o svim aspektima tog javno-privatnog partnerstva, a da je odbornik Dragan Đilas mogao tada da iznese svoje mišljenje na tu temu. „Više puta u prošlom manadatu odbornici su mogli da pričaju o javno-privatnom partnerstvu. Mi smo rešili problem koji postoji“, kazao je Vesić.

Istakao je da su odluku doneli u dvogodišnjem transparentnom procesu u kojem je učestvovalo više od 20 najrenomiranijih svetskih kompanija pod kontrolom Svetske banke, navodeći da je potom japansko-francuski konzorcijum preuzeo upravljanje deponijom otpada Vinča i da reši veliki ekološki problem. Vesić je naveo da je deponija Vinča jedna od deset najvećih neuređenih deponija u svetu.

„Sramota je da imamo neuređenu deponiju, ekološku bombu, odmah pored Dunava“, kazao je Vesić, koji je novinarima pokazao plan za uređenje deponije Vinča koji je usvojen 2011. godine u Skupštini Beograda na predlog tadašnjeg gradonačelnika Dragana Đilasa. On je kazao da je tim planom predviđeno uređenje deponije Vinča na isti način na koji je to i aktuelna vlast uradila.

„Investicija koju su oni predvideli bila je 179 miliona evra. Mi smo obezbedili investiciju od 330 miliona evra. Nisu predvideli reciklažu građevinskog otpada, što je takođe jedan od većih problema. Predvideli su da tih 179 miliona evra uzmu iz kredita i da gradjani plaćaju 127 evra po domaćinstvu godišnje“, rekao je Vesić.

Dodao je da „hvala Bogu“ što Đilas nije uspeo u tome i da građani nisu došli u situaciju da vraćaju taj kredit. „Ovo je sve njihov pokušaj da zaustave gradske projekte“, rekao je Vesić i istakao da je vladajuća većina ponosna što će Beograd rešiti svoj ekološki problem.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here