Home Vesti Vučić: Ne potpisujem ništa, konačnu odluku donosi narod

Vučić: Ne potpisujem ništa, konačnu odluku donosi narod

102
0
Vučić: Ne potpisujem ništa, konačnu odluku donosi narod
Foto: Darko Ćirkov

U Briselu je završen dijalog predsednika Srbije Aleksndra Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija uz posredovanje visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.


U Briselu je završen dijalog predsednika Srbije Aleksndra Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija uz posredovanje visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.
Vučić je posle nove runde dijaloga o Kosovu izjavio da je dogovoreno da se svi problemi rešavaju mirnim putem, najavljujući da će se obratiti naciji kada bude video da li ima šanse da se postigne kompromisno rešenje, a naglasio je da on neće ništa potpisivati, već će konačnu odluku dati narod.

Naše je da sačuvamo mir, pronađemo najbolje rešenje i izvučemo nešto ni iz čega što nam je ostavljeno, rekao je Vučić za RTS posle sastanka u Briselu.

U Briselu je danas nastavljen dijalog Vučića i Hašima Tačija, uz posredovanje Mogerini.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice, objaviljavala je na svom tviter nalogu fotografije uoči i dok su trajali pregovori.
Tači je nakon pregovora izjavio da je sastanak sa Vučićem „bio teži nego što se može opisati“, ali da se radi o stogodišnjem problemu.

On je izjavio da će sporazumom o normalizaciji odnosa obe strane dobiti mnogo, ali da je uplašen da će, ako ne postignu sporazum, izgubiti mnogo više, jer bi to štetilo evropskoj budućnosti zemalja, koje bi ostale izolovane.

Kako je saopštila je Evropska spoljnopolitička služba dijalog o okvirnom sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa dve strane bio je intenzivan i produktivan.

U saopštenju se navodi da je dogovoreno da se rad intenzivira u narednim nedeljama.

Radiotelevizija Srbije prenela je i izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića sa su razgovori teški i da su „pozicije značajno udaljene“.

„Srbija ostaje pri stavu koji je zastupala od početka, a to je da želimo nastavak dijaloga, trajno rešenje koje je zasnovano na kompromisu. Način dolaska do kompromisa je svakako teži kada neka strana ultimativno insistira na svojim stavovima. Očekujemo da prištinska strana razume da pitanje Kosova nije rešena stvar“, ocenio je Dačić. Ukazao je da su se promenile međunarodne okolnosti i shvatanje kosovskog problema širom sveta.

„Ukoliko želimo kompromis, mi smo spremni. Ukoliko neko insistira da Srbija prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, onda ne treba ni da gubimo vreme oko svega toga“,poručio je Dačić. Prema njegovim rečima, rešenje mora da bude prihvaljivo za sve u dijalogu i ono ne može da se zasniva na priznanju Kosova od strane Srbije. „Šta će vam onda Srbija, ako ste sve rešili? Samo ne znam gde će se Priština onda učlaniti, u koju međunarodnu organizaciju, kada više nema dovoljno glasova i kako će da napreduje u EU inetgracijma kada pet članica EU ne priznaju Kosovo“, kaže Dačić.

Ponovio je da se Beograd u Briselu zalaže prvenstveno za nacionalne interese zemlje i da pri tome neće pristati ni na kakav ultimatum. „Mi nismo u poziciji da imamo sve, pa ćemo nešto da izgubimo. Mi smo u poziciji da nemamo ništa i da gledamo da li ćemo nešto uspeti da spasimo i postignemo bolji rezultat. Ono što Srbija neće uraditi, jeste da neće pristati na bilo kakav ultimatum“, rekao je Dačić.

Vučić i Tači na novu rundu dijaloga o normalizaciji odnosa dolaze na poziv šefice diplomatije EU Federike Mogerini.

Uoči sastanka, predsednik Srbije je rekao da nema prevelika očekivanja ali da je reč o prilici da se iznesu i zastupaju interesi Srbije i spremnost Beograda za kompromis.

Hašim Tači je danas za Dojče vele rekao da bi konačan dogovor između Beograda i Prištine trebalo da bude postignut najkasnije do kraja marta sledeće godine.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here