Home U fokusu Zvanično – Zoran Radojičić novi gradonačelnik Beograda

Zvanično – Zoran Radojičić novi gradonačelnik Beograda

132
0
Zvanično - Zoran Radojičić novi gradonačelnik Beograda
Foto: Darko Ćirkov

Beograd — Direktor Dečje klinike u Tiršovoj, doktor Zoran Radojičić, izabran je na sednici Skupštine grada Beograda, kao kandidat SNS, za novog gradonačelnika prestonice.


Beograd — Direktor Dečje klinike u Tiršovoj, doktor Zoran Radojičić, izabran je na sednici Skupštine grada Beograda, kao kandidat SNS, za novog gradonačelnika prestonice.
Funkciju zamenika graonačelnika obavljaće dosadašnji gradski menadžer Goran Vesić.

Od ukupno 110 odbornika u beogradskom parlamentu, za Radojičića je glasalo 67. Od 110 odbornika bila su 93 prisutna, od 83 listića koji su ubačeni u kutiju, bilo je 73 važeća i 10 nevažećih listića.

Članovi Gradskog veća biće Dragomir Petronijević, Tanja Popović, Stevo Marušić, Miloš Dangubić, Gavrilo Kovačević, Zoran Adamović, Elena Bilić, Filip Marjanović, Fadilj Eminović, Vojin Vučićević, Vladimir Jestratijević, Slobodan Šolević i Milan Janković.

Skupština grada Beograda prethodno je završila raspravu koja je trajala četiri sata, a glasalo se tajno zaokruživanjem „za“ ili „protiv“, iza paravana.

Radojičić je u ekspozeu rekao da je njegov san da glavni grad Srbije u naredne četiri godine postane prava moderna evropska prestonica, te da od svog tima očekuje da mnogo rade i da imaju rezultate.

„Novo rukovodstvo planira da nastavi tamo gde je prethodno stalo“, rekao je Radojičić odbornicima pošto je predložen za gradnonačelnika na sednici Skupštine grada Beograda.

Sa druge strane, odbornici Saveza za Srbiju zamerali su Zoranu Radojičiću na tome što je, kako navode, „pristao da bude paravan za lošu politiku Srpske napredne stranke i što je pristao na pogubnu politiku kontinuitet“.

Na njihove kritike odgovarali su kandidat za zamenika Goran Vesić i šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Mirković.

Radojičić je u prvom obraćanju nakon izbora za gradonačelnika Beograda rekao da će biti gradonačelnik svih građana, bez obzira na to ko je za koga glasao.

„Pred nama je težak zadatak, da dostignemo ciljeve obećane u kampanji“, rekao je Radojičić i dodao da je uzbuđen zato što je izabran za gradonačelnika Beograda.
Novoizabrani zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će sa Radojičićem raditi kao tim.

Upitan da li se ekspozeom od 18 strana pripremao za mesto gradonačelnika, Vesić je rekao da je to bio njegov izveštaj o tome šta je urađeno u prethodne četiri godine.

Inače, pred početak sednice više desetina građana okupilo se ispred zgrade Skupštine, da bi, kako navode, „pružili podršku novom gradonačelniku“. Okupljeni su aplauzom pozdravili Zorana Radojičića i Gorana Vesića.

Izborom na nove funkcije, Radojičiću i Vesiću je prestao odbornički mandat, a na kraju sednice ostavke na mesto odbornika, usmeno sa govornice, podneli su i Svetislav Goncić, Vesna Stanojević i Aca Petrović sa liste “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd”, kao i Toma Fila sa liste SPS-JS.

Umesto njih, odbornici u gradskom parlamentu, ubuduće će biti Vladimir Šuša, Blagoje Stanistavljević, Marjana Krasić, Nenad Stojanović i Miodrag Grdinić, sa liste “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd”, kao i Milivoje Nikolić sa liste SPS-JS.

Na početku sednice, konstatovane su ostavke bivšeg gradonačelnika i ministra finansija Siniše Malog i ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, koji su ih podneli izmedju dve sednice, zbog nespojivosti funkcija.

Njih su u skupštinskim klupama zamenili Miona Stanković sa liste SNS i Žarko Krešić sa liste SPS-JS.

Takodje, PUPS je predao zahtev za formiranje svoje odborničke grupe.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here