Home Vesti Ješić o stanju DS: Izbori korak nazad, podmetanja, rasulo

Ješić o stanju DS: Izbori korak nazad, podmetanja, rasulo

155
0
Ješić o stanju DS: Izbori korak nazad, podmetanja, rasulo
Foto: https://www.b92.net

Novi Sad — Poslanik Demokratske stranke Goran Ješić je, povodom izbora u toj stranci, ocenio da je izborni proces „korak unazad“.


Novi Sad — Poslanik Demokratske stranke Goran Ješić je, povodom izbora u toj stranci, ocenio da je izborni proces „korak unazad“.
Premanjegovim rečima, bilo bi mnogo bolje da su održani direktni izbori s pravom glasa svih članova, kao pre dve godine, iako je pitanje da li DS ima danas organizacionu snagu za to.

„Drugi problem je nedostatak dijaloga i nastavak stare prakse unutarstranačkih izbora u DS, koji se vode sa idejom da se politički protivnici istrebe i počiste iz stranačkog i političkog života. Ta politika se nalazi u genetskom kodu DS, izgleda, i nikada ništa dobro nije donela, kako partiji tako ni Srbiji. Poseban problem je svakako i najveći, a to je potpuna suspenzija svih unutarstranačkih demokratskih procesa poslednje dve godine, od kako je odgovornost za vođenje stranke preuzeo Dragan Šutanovac i njegov tim“, rekao je Ješić agenciji Beta.

On je ukazao da je, po Statutu DS, bilo potrebno da se održe unutarstranački izbori na svim nivoima šest meseci nakon izbora na nacionalnom nivou, ali da su Šutanovac i njegovi saradnici „kršili Statut“ i prolongirali izbore za lokalne odbore i organizaciju DS u Vojvodini, zbog čega je najveći broj odbora dve godine prekoračio mandat i nema legitimiteta, što je dovelo do „ogromne devastacije organizacije DS“.

„U Pokrajinskom odboru se dešava apsolutno isto kao i u najvećem delu ostatka DS organizacije. Nelegitimni organi gotovo dve godine, pre toga katastrofalan rezultat na izborima u Vojvodini – realno jedan od najvećih poraza u istoriji višepartijskih izbora u Srbiji, nespremnost odgovornih za takav rezultat da se suoče s realnim stanjem i svojom odgovornošću… Danas, vojvođanski odbor koji je nekada bio najbolja organizacija DS u državi, apsolutno ne postoji“, rekao je on.

Ješić je ocenio da je još veći problem to što su rezultati predsedničkih izbora pokazali da je opozicija najbliža pobedi baš u Novom Sadu i Vojvodini, a da razlozi „devastacije“ DS u Vojvodini ne leže samo u „nekavom Miroslavu Vasinu“, već u načinu na koji su ta organizacija i sama Pokrajina vođeni u vreme nekadašnjih visokih funkcionera DS Bojana Pajtića, Dušana Elezovića i Dragoslava Petrovića.

Ješić je dodao da je i dalje član DS i poslanik, ali da ne može da se „igra dečijih igara u DS u ovom trenutku“.

„Ako danas posle katastrofe na beogradskim izborima, ozbiljni ljudi ne mogu da zajedno sednu za sto, dogovore se oko posla i ciljeva, a onda na osnovu tih i takvih ciljeva izaberu među sobom najbolje ljude, onda je stvarno trenutak da malo gledam sa strane. Podmetanja, lažni odbori, lažne članarine, lažne podrške, lažni forumi žena ili omladine… To je već dosta puta viđano na unutarstranačkim izborima u DS, ali danas je trenutak da se takve stvare iskorene, a debata i dijalog postane okvir novog okupljanja. Nažalost, dešava se ovo prvo, te je moja privatna odluka da budem jedan od penzionera na balkonu Mapet šoua“, rekao je Ješić.

On je rekao da je za Srbiju „najtužnije“ to što je DS i dalje jedina politička organizacija koja na „kakvim-takvim izborima“ i kroz procedure smenjuje i bira svoja rukovodstva, ali da to izgleda nikome nije bitno.

„Ovde, a takav trend je sve veći i u Evropi, sve više obožavaju poludiktatore, autokrate, nasilnike političke. Izgleda da smo svi zajedno upali u neki reverzibilan antidemokratski proces, ne samo srpsko društvo, već i neka mnogo ozbiljnija od našeg“, rekao je Ješić.

Preuzeto sa: https://www.b92.net/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here