Home Vesti Janković predstavio mere za „prvih godinu po smeni vlasti“

Janković predstavio mere za „prvih godinu po smeni vlasti“

124
0
Janković predstavio mere za
Foto: https://www.b92.net

Predsednik PSG Saša Janković izjavio je da nema opravdanja za ponašanje aktuelne vlast u Srbiji prema novinarima i slobodi medija.


Predsednik PSG Saša Janković izjavio je da nema opravdanja za ponašanje aktuelne vlast u Srbiji prema novinarima i slobodi medija.
On je na konferenciji za novinare predstavio mere koje taj pokret predlaže za prvu godinu po smeni aktuelne vlasti, a među njima je i „oslobađanje medija u Srbiji“.

Janković je istakao da je potrebno smeniti članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i izabrati ljude koji imaju integritet i znanje, a treba smeniti i direktore i članove UO RTS zbog politizacije i nestručnosti.

Član Predsedništva PSG Rade Veljanovski podsetio je da je Srbija prošle godine „uspela da padne“ za 10 mesta na svetskoj rang-listi slobode medija na 66. mesto, a ove godine za još 10 mesta na 76. mesto.

On je ukazao i na to da Srbija još nema medijsku strategiju.

Veljanovski je rekao da „u prvih godinu dana posle smene aktuelnog režima“, na prvom mestu treba „staviti u funkciju“ Regulatorno telo za elektronske medije, za koje je rekao da ne radi po zakonu, kao i da treba utvrditi odgovornost za nesprovedene projekte po medijskim konkursima države i lokalnih vlati.

Govoreći o širim predlozima za Srbiju, Saša Janković je naveo „saniranje pljačke države“ kroz preispitivanje porekla imovine, osnivanje specijalnog tužilaštva i suda za krivična dela korupcije, preispitivanje ugovora za „Beograd na vodi“, koncesiju Beogradskog aerodroma i druge, depolitizacija tajnih službi i policije.

Janković je rekao da su neophodni i demokratizacija društva i države, donošenje zakona o lustraciji i početak njegove primene, fer i slobodni izbori, uređivanje biračkog spiska, provera i ažuriranje.

„Potrebno je i poštovanje ljudskih prava kroz vraćanje otetih penzija i zaštitu prava radnika“, rekao je Janković.

Pozvao je i građane da šalju predloge njegovom pokretu i drugim političkim organizacijama o tome šta treba uraditi na nivou države i lokalne samouprave.

Lider PSG je ocenio je da je u toku „šešeljizacija Srbije“, što je nazvao poslednjim stadijumom „tabloidizacije države i društva“.

„Aktuelno je u Srbiji mnogo toga, a ponajčeće se čuje reč Šešelj. To nije slučajnost i nije Šešelj glavni akter svog stavljanja na glavnu scenu, već je to ova vlast. Šešelj je samo politički klovn ove vlasti“, rekao je Janković.

Preuyeto sa:

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here