Home Vesti Vučićeva lista potrošila više nego sve ostale zajedno

Vučićeva lista potrošila više nego sve ostale zajedno

157
0
Vučićeva lista potrošila više nego sve ostale zajedno
Foto: Thinkstock

Lokalni izbori u Beogradu, održani 4. marta, potvrdili su pravilo da oni koji najviše potroše u kampanji, najbolje prođu na biralištima, piše „Politika“.


Lokalni izbori u Beogradu, održani 4. marta, potvrdili su pravilo da oni koji najviše potroše u kampanji, najbolje prođu na biralištima, piše „Politika“.
Prema izveštaju o troškovima kampanje, koje su izborne liste bile dužne da dostave Agenciji za borbu protiv korupcije, vidi se da je lista okupljena oko Aleksandra Vučića potrošila više nego sve ostale liste zajedno – 326,4 miliona dinara i na kraju dobila i mandata u gradskom paralamentu više nego svi ostali.

Drugoplasirana lista koju je predvodio Dragan Đilas utrošila je za kampanuju oko113,6 miliona dinara i osvojila 26 mandata.

Da pomenuto pravila ipak nije striktno, pokazuju preostale dve liste koje su prešle cenzus, ali i one koje nisu uspele, piše „Politika“.

Lista Ivice Dačića i Dragana Markovića Palme treća je po utrošenim sredstvima 42,8 miliona dinara, a dobila je osam mandata, dok je lista Aleksandra Šapića sa blizu 5 miliona dinara osvojila 12 mandata u Skupštini Grada.

On onih koji nisu prešli cenzus, kako se navodi, radikali su potrošili blizu 29 miliona dinara, lista koju je predvodila Demokratska stranka oko 14,3 miliona, koalicija DJB-Dveri oko 11,3 miliona, DSS – 7,8 miliona, LDP – 5,6 miliona, „Žuta patka“ 1,7 miliona dinara.

„Politika“ dodaje da su, među onima koji su više potrošili nego što su prikupili novca za račun za kampanju, SPS-JS, DSS, LDP, liste DS-a, Drgana Đilasa, radikala…

Kao izvore sredstava upotrebljenih za kampanju, „Politika“ navodi da je Đilasova lista je od 85 građana prikupila ukupno 23,7 miliona dinara.

Za ovu listu bili su najveći pojedinačni prilozi (Ana Dabović – 900.000 dinara, Vuk Vučurević i Srđan Golubović po 855.000, Jovanka Đilas – 822.500, Gojko Đilas – 800.000, Tatjana Pašić – 468.100, a novčani prilog Dragana Đilasa iznosio je 450.000, dok je nenovčani (po ugovoru o donaciji za korišćenje prostora u Ulici kralja Milana) bio u vrednosti od 426.202 dinara.

Ova lista prikupila je najviše sredstava i od pravnih lica – ukupno 58 miliona dinara, uglavnom od Đilasovih kompanija ili povezanih s njima. Multikom grupa donirala je 9,5 miliona, pravna lica („Comitiy real estate“, „PIK Omladinka“, „Samo organsko“ i preduzeće za marketinške i promotivne aktivnosti „Pramac“) po 10 miliona, a Huge media 8,5 miliona dinara.

Lista čiji je nosilac bio Aleksandar Vučić imala je jednu donaciju pravnog lica od 2.040.000 dinara (City records Željka Mitrovića).

Fizička lica ovog puta nisu donirala ništa, ali je naprednjačka lista raspolagala sa blizu 69 miliona dinara sopstvenih sredstava, a uz to su kod Halk Banke podigli kredit od 237 miliona dinara, sa rokom otplate od dve godine.

Socijalisti su od 30 fizičkih lica dobili 6,6 miliona dinara, od jednog pravnog lica (Car World Arena) 990.000 dinara, a imali su i 5.320.000 dinara sopstvenih sredstava.

U strukturi ukupnih troškova kod većine politički subjekata, kao i obično, dominiraju izdvajanja za oglašavanje, dodaje „Politika“.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here