Home Vesti „Šta da nas nauče? 540 dana bili bez vlade i sve je...

„Šta da nas nauče? 540 dana bili bez vlade i sve je bilo u redu“

84
0
Foto: Getty images

Beograd — Bivši ambasador Srbije u Belgiji Radomir Diklić navodi za Prvu da Belgija nema ambicije da bude veliki posrednik i igrač, ali da uvek može da pomogne.


Beograd — Bivši ambasador Srbije u Belgiji Radomir Diklić navodi za Prvu da Belgija nema ambicije da bude veliki posrednik i igrač, ali da uvek može da pomogne.
Diklić je to izjavio povodom posete Srbiji belgijskog premijera Šarla Mišela koji bi danas trebalo da doputuje u Beograd.

“Belgija je mala, ali uticajna zemlja, jedna je od osnivača Evropske unije, predsedavajuća je Beneluksom… Imaju moć da u utiču na EU“, istakao je Diklić.
Kako kaže, Belgija 540 dana nije imala vladu, a sve je u zemlji funkcionisalo kako treba.

“Belgijanci mogu mnogo svojih iskustva da nam prenesu o funkcionisanju EU, dijalogu… Ne zaboravimo da tamo žive Flamanci, Valonci i Nemci, to je zemlja stalnog dijaloga, mogu beskonačno da se dogovaraju i ta iskustva su dragocena“, kaže Diklić.

Mišel će biti prvi belgijski zvaničnik tog ranga koji će posetiti Beograd posle gotovo decenije.

Osim toga, Tanjug ističe da je poseta dogovorena prilikom sastanka predsednika Aleksandra Vučića i premijera Mišela tokom zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, u septembru prošle godine.

Mišel će u Beogradu, osim sa Vučićem, razgovarati i sa premijerkom Anom Brnabić.

Očekuje se da će premijer Mišel sa najvišim srpskim zvaničnicima razgovarati o bilateralnim odnosima, političkoj i ekonomskoj saradnji Belgije i Srbije, kao i o procesu normalizacije odnosa sa Kosovom.

Po dolasku belgijskog premijera u Beograd planirana je večera, a radni deo posete započeće sutradan, za kada je najpre planiran susret sa premijerkom Brnabić.

Nakon susreta dva premijera će se obratiti novinarima.

Posle toga, predviđeno je da belgijskog premijera primi predsednik Srbije, kažu u Kabinetu premijera Mišela.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here