Home Vesti „Izbor gradonačelnika moguć i pre isteka zakonskog roka“

„Izbor gradonačelnika moguć i pre isteka zakonskog roka“

92
0
Foto: Darko Ćirkov

Beograd — Novi gradonačelnik može biti izabran i pre isteka zakonskog roka od 30 dana po konstituisanju gradskog parlamenta, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.


Beograd — Novi gradonačelnik može biti izabran i pre isteka zakonskog roka od 30 dana po konstituisanju gradskog parlamenta, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.
Kaže da će se, posle izbora prvog čoveka Beograda, steći uslovi da se biraju svi organi Skupštine grada.

Vesić je na TV Pink rekao da će na konstitutivnoj sednici gradskog parlamenta, koja je zakazana za 9. maj, biti verifikovani mandati novih odbornika i izabran predsednik Skupštine grada i sekretar.

„Tada će novoizbarani predsednik zakazati sednicu za izbor gradonačelnika i drugih oragana. Najduži rok po zakonu je mesec dana, ali to može da se desi ranije. Od tog trenutka će se steći uslovi da se biraju svi organi Skupštine grada i da grad nastavi da radi“, kaže Vesić.

Gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine, a kandidat za gradonačelnika predstavlja svoj program i tim koji čine zamenik i članovi Gradskog veća.

Lokalni izbori u Beogradu održani su 4. marta, a na njima je pobedila lista „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“, sa osvojena 64 odbornička mandata.

Lista „Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju“ imaće 26 odbornika, lista „Aleksandar Šapić – Gradonačelnik“ 12, a koalicija SPS i JS osam odborničkih mesta.

Od 24 liste, koliko ih je učestvovalo na izborima u Beogradu, 20 nije prešlo cenzus.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here