Home Gradski izbori Šapić: Iz godine u godinu, svaka kampanja je iskorak na gore

Šapić: Iz godine u godinu, svaka kampanja je iskorak na gore

163
0
Šapić: Iz godine u godinu, svaka kampanja je iskorak na gore
Foto: http://rs.n1info.com

Kandidat za gradonačelnika i predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić izjavio je za N1 da je za strategiju razvoja glavnog grada potreban konsenzus, ne samo političara, već celog društva. Šapić je ocenio i da je predizborna kampanja sve prljavija iz godine u godinu.

Kandidat za gradonačelnika i predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić izjavio je za N1 da je za strategiju razvoja glavnog grada potreban konsenzus, ne samo političara, već celog društva. Šapić je ocenio i da je predizborna kampanja sve prljavija iz godine u godinu.
Kampanju uoči beogradskih izbora 4.marta obeležili su izrazita funkcionerska kampanja i neravnopravna zastupljenost lista u medijima, rezultati su posebnih istraživanja Transparentnosti Srbija, Birodija i Cesida.

I u elektronskim i u štampanim medijima najzastupljenija je lista “Aleksandar Vučič – Zato što volimo Beograd”, koja je uglavnom pozitivno predstavljena, dok su Dragan Đilas, Aleksandar Šapić i bivša vlast najčešće pominjani u negatavnom kontekstu, pokazuje monitronig medija Biroa za društvena istraživanja.

Šapić je gostujući u Danu uživo TV N1, ocenio da je kampanja toliko prljava da se zgadila i samim učesnicima izbora, pa i njemu lično.

Kada se, kako kaže, pre dve godine kandidovao za predsednika opštine Novi Beograd, lokalni izbori održani su zajedno sa republičkim, pa je opštinska kampanja bila u drugom planu. Dodaje i da je 2012. učestvovao u kampanji kao član DS-a, ali da mu je lični utisak da tadašnja kampanja za izbore u Beogradu nije bila ni nalik ovoj danas.

“U poslednjih par godina svaka kompanja jedan iskorak na gore. Mislim da dugoročno samo šteti društvu i svim akterima političke scene”, ocenio je predsednik opštine Novi Beograd.

Šapić je ponovio i dobro poznati stav da će u slučaju ulaska u gradsku skupštinu razgovarati sa svim političkim opcijama koje budu imale odbornike, jer se u parlamentu, kako kaže, razgovara. Međutim, saradnja je zbog ličnih napada, nemoguća sa Srpskom naprednom strankom i pokretom Dosta je bilo, poručuje on.

“To prevazilazi nivo politike, ne mogu zarad politike, funkcije ili navodne dobrobiti građana, da idem suprotno sebi”, naveo je Šapić i podsetio da je pokret Dosta je bilo nedavno podneo tri krivične prijave protiv njega, i to zbog stvari koje su se desile pre tri godine.

“Šta ih je sprečavalo da podnesi krivične prijave do sada? Pa bismo znali do sada epilog. Ovako imamo dve krivične prijave, i treća zbog ugrožavanja bezbednosti Saše Radulovića. Ako me ubedite da to nisu prijave u funkciji političke kampanje, ja ću da vam čestitam”, poručio je Šapić.

Iako nezadovoljan radom javnog servisa, Šapić nije bio učesnik sastanka opozicionih stranaka sa rukovodstvom RTS-a, niti je učestvovao u protestu ispred te medijske kuće. Kaže da se protestom nije ništa postiglo, jer većina građana očigledno misli da RTS ne radi loše, iako se on ne slaže s tim.

“Mnoge stvari koje opozicija radi nemam ništa protiv, i dobrim delom se slažem, ali ne vidim efekat. Mislim da bi bilo bolje da se na tom istom RTS-u to kaže”, smatra Šapić.

Govoreći o programu koji nudi Beogradu, Šapić je rekao da građani na njegovom sajtu mogu da vide koncept razvoja glavnog grada, te da za razliku od drugih kandidata nije sveo program u par tačaka, nego govori o strateškom razvoju grada.

U toj strategiji, prema njegovim rečima, treba da učestvuju svi – i vlast, i opozicija, i relevantni društveni faktori i ako bude u prilici da vodi Beograd, kaže da će razgovarati sa svima, kako se ne bi dogodilo da ni posle pola veka ne znamo kuda će metro da ide i kako se na svake četiri godine ne bi menjale pozicije industrijskih zona, trasa obilaznice, itd.

Šapić kaže da srpsko društvo zasad nije pokazalo kapacitete da dođe do konsenzusa, ali da je već puno puta do sada uspevao da ostvari nemoguće.

Na pitanje ima li ambicije i iznad lokalnog nivoa, Šapić je rekao da je glavni grad trenutno u centru njegove pažnje, ali da bi bilo nefer da kaže da ne razmišlja o političkom angažmanu na republičkom nivou u budućnosti. “Onog momenta kad budem siguran ja ću reći”, istakao je Šapić.

Dodao je i da njegovim odlaskom na viši novi vlasti, Novi Beograd neće izgubiti ništa, već samo može da dobije, budući da su opštine izgubile veliki deo nadležnosti i svedene su, kako kaže, na folklorni nivo.

Preuzeto sa: http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here