Home Vesti CRTA: Funkcionerska kampanja i netransparentan rad GIK-a

CRTA: Funkcionerska kampanja i netransparentan rad GIK-a

126
0
CRTA: Funkcionerska kampanja i netransparentan rad GIK-a
Foto: Thinkstock

Prvih mesec dana zvanične kampanje za beogradske izbore obeleženo je onemogućavanjem domaćih posmatračkih misija da prate rad Gradske izborne komisije, pojačanom funkcionerskom kampanjom i slučajevima indirektnog potkupa glasova deljenjem humanitarne pomoći ili besplatnih programa u organizaciji opština ili stranaka, saopštila je CRTA.

Prvih mesec dana zvanične kampanje za beogradske izbore obeleženo je onemogućavanjem domaćih posmatračkih misija da prate rad Gradske izborne komisije, pojačanom funkcionerskom kampanjom i slučajevima indirektnog potkupa glasova deljenjem humanitarne pomoći ili besplatnih programa u organizaciji opština ili stranaka, saopštila je CRTA.
„Ovi zaključci izvedeni su na osnovu informacija koje su prikupili dugoročni posmatrači CRTE na terenu u okviru posmatračke misije koja se sastoji iz praćenja predizborne kampanje, izbornog dana i procesa nakon izbornog dana do zaključenja konačnih rezultata izbora, po međunarodnim standardima“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su posmatrači CRTE raspoređeni u svih 17 beogradskih opštini što omogućava jednak pristup informacijama o toku i trendovima izbornog procesa za teritoriju Beograda.

Navodi se da „rad izborne administracije, kao i nezavisnih institucija koje treba da obezbede poštovanje izbornih pravila i procedura nije u potpunosti u skladu sa standardima za slobodne i fer izbore“.

„S obzirom da nije usvojena ni jedna od preporuka domaćih i međunarodnih posmatrača za unapređenje zakonodavnog okvira za sprečavanje funkcionerske kampanje, zloupotrebe javnih resursa u kampanji, te pritiscima na birače i korupciju u izbornom procesu kao i ponašanje medija, ostavljen je prostor za zloupotrebe u izbornom procesu“, ocenio je Raša Nedeljkov, šef posmatračke misije.

Dodao je da je presedan i da je rad Gradske izborne komisije ostao zatvoren za javnost iako je po zakonu rad ovog organa javan.

„Domaći posmatrači još nisu dobili akreditacije iako je u slučaju CRTE i CeSID-a GIK pre skoro mesec dana konstatovao da ispunjavaju sve uslove. Ovakav tretman javnosti od strane GIK-a budi ozbiljnu zabrinutost za integritet izbornog procesa. Onemogućavanjem domaćih posmatrača da prate rad izborne administracije krši se međunarodna obaveza koju je Srbija kao članica OEBS preuzela i ozbiljno se narušava transparentnost izbornog procesa“, rekao je Nedeljkov.

Prijave Agenciji za borbu protiv korupcije
U ovoj kampanji nalazi CRTE pokazuju rastući trend potencijalnih slučajeva kršenja zakona od strane opštinskih, gradskih, ali i republičkih funkcionera.

CRTA je podnela Agenciji za borbu protiv korupcije 14 prijava koje se odnose na nedozvoljene aktivnosti političkih subjekata, funkcionersku kampanju i zloupotrebu javnih resursa, ali se Agencija još nije izjasnila po podnetim prijavama.

Navodi se da su posmatrači širom Beograda zabeležili slučajeve u kojima postoje indicije za indirektan potkup glasova deljenjem paketa sa prehrambenim namirnicama, sredstvima za higijenu i kućnom hemijom, besplatnih zdravstvenih pregleda ili besplatnih programa u organizaciji opštine ili stranke.

„Ove aktivnosti zabeležene su i u prethodnim izbornim ciklusima iako je Zakonom zabranjeno da stranke organizuju humanitarne aktivnosti. Prisutni su slučajevi zloupotreba javnih preduzeća u kampanji, dok je novina organizovanje besplatnih koncerata od strane opština na kojima se agituje za određenu političku opciju. Pozivamo tužilaštvo da istraži slučajeve potencijalne korupcije i drugih krivičnih dela u izbornom procesu, kao i Agenciju za borbu protiv korupcije da odluči o podnetim prijavama“, izjavio je Pavle Dimitrijević, šef pravnog tima CRTA posmatračke misije.

Ocenjeno je da je u prvih mesec dana izborne kampanje na terenu zabeležena intenzivna kampanja od strane liste „Aleksandar Vučić“, dok su aktivnosti drugih lista bile značajno manjeg intenziteta.

Dodaje se da, kao i u kampanjama u prethodnim izbornim ciklusima, dominira negativna kampanja usmerena prema drugim političkim akterima, koja se primećuje i kod izbornih lista trenutno na vlasti, kao i kod opozicije.

Neravnomerna zastupljenost u medijima
U medijima i dalje ne postoji ravnomerna zastupljenost aktera, dok je udvostručen procenat slučajeva „funkcionerske kampanje“ u medijskim izveštajima, navodi CRTA.

„Opozicija je u medijima skoro tri puta manje prisutna od vladajućih stranaka, iako je zabeležen rast medijskog izveštavanja o njihovim aktivnostima kao posledica zvanične izborne kampanje“, piše u saopštenju.

Prilozi o vladajućim strankama pretežno su pristrasni, dok su o opoziciji pretežno neutralni, navodi CRTA.

U saopštenju se podseća da se od trenutka raspisivanja beogradskih izbora REM samo jednom obratio javnosti saopštenjem u kome podseća na obaveze elektronskih medija, ali se nije oglašavao povodom najmanje 300 prijava građana protiv elektronskih medija zbog slučajeva medijske diskriminacije ili neistinitog i neobjektivnog izveštavanja.

Preuzeto sa: http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here