Home Gradski izbori Mali: Dve linije metroa i četiri BG voza povezaće ceo grad

Mali: Dve linije metroa i četiri BG voza povezaće ceo grad

92
0
Mali: Dve linije metroa i četiri BG voza povezaće ceo grad
Foto: Darko Ćirkov

U drugoj polovini 2020. godine počećemo da gradimo metro i na taj način ćemo ispuniti višedecenijski san Beograđana, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.


U drugoj polovini 2020. godine počećemo da gradimo metro i na taj način ćemo ispuniti višedecenijski san Beograđana, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

„Posle toga Beograd neće više biti jedini milionski grad u Evropi bez metroa“, rekao je Mali gostujući na Televiziji Hepi.

Prema njegovim rečima, sa dve linije metroa i četiri linije BG voza čitav grad će biti povezan, saobraćaj će se ubrzati i na taj način će se rešiti saobraćajne gužve.

„Linije metroa ubrzano razvijaju delove grada koji imaju veliki potencijal za izgradnju stambenih i poslovnih jedinica“, rekao je Mali.

On je dodao da francuska kompanija „Ežis“ trenutno radi preliminarnu studiju izvodljivosti, koja bi trebalo da bude završena do septembra, navodi se u saopštenju gradskog Sekretarijata za informisanje.

„Studija izvodljivosti trebalo bi da se radi paralelno sa glavnim projektom 2019. godine, a nakon toga bi usledio odabir izvođača radova i početak izgradnje“, precizirao je Mali.

On je naglasio da će se posle završetka izgradnje prve linije odmah pristupiti gradnji druge. Mali je rekao da je urađena analiza saobraćaja i javnog prevoza, kao i projektovanja trenda razvoja grada do 2033. godine.

Prema njegovim rečima, definisan je „smart plan“, odnosno Saobraćajni master plan Beograda, gde se vidi da je najveće opterećenje iz pravca juga ka severu.

„Najveća koncentracija automobila i vozila javnog prevoza je na Sajmu. Izgradnjom metroa bi se centar grada rasteretio za količinu vozila koja u Beograd stiže iz pravca juga, odnosno iz Obrenovca, sa Ibarske magistrale, iz Železnika i Sremčice“, dodao je Mali.

On je rekao da se nigde u svetu metro ne gradi tamo gde su gusto naseljeni delovi grada, već tamo gde postoji mogućnost razvoja i izgradnje stambeno-poslovnih prostora.

„U Makiškom polju postoji 640 hektara koji se otvaraju za razvoj grada, što je šest puta veća površina od Beograda na vodi“, rekao je Mali.

On je istakao i da će do aprila će biti završena izgradnja linije BG voza ka Resniku, i uz novu, koja će se graditi do aerodroma, i dve linije metroa, čitav grad će biti pokriven.

Preuzeto sa: http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here