Home Vesti (Ne)skromna kampanja za beogradske izbore

(Ne)skromna kampanja za beogradske izbore

107
0
(Ne)skromna kampanja za beogradske izbore
Foto: https://www.b92.net

Beograd — Iz izbornih štabova učesnika na beogradskim izborima poručuju da će ova kampanja biti skromnija od prethodnih, pišu „Večernje novosti“.

Beograd — Iz izbornih štabova učesnika na beogradskim izborima poručuju da će ova kampanja biti skromnija od prethodnih, pišu „Večernje novosti“.
Stručnjaci pak za taj list procenjuju da će stranke značajno odrešiti kesu i da će za reklamiranje izdvojiti od nekoliko desetina hiljada evra do više od milion,

Stranke po zakonu imaju rok od 30 dana od završetka glasanja da polože račune koliko su novca i od koga dobile i na šta su ga potrošile. Do sada je samo nosilac liste „Beograd odlučuje. Ljudi pobeđuju“ Dragan Đilas objavio na sajtu liste podatak da je njegova firma „Multikom grup“ za kampanju donirala 9,5 miliona dinara (80.000 evra).

Iz njegovog štaba tvrde da će ukupne troškove objaviti po okončanju izbora i da će finansiranje biti transparentno.

Socijalisti koji su na izborima u Beogradu 2014. godine bili „rekorderi“ po troškovima za kampanju (49 miliona dinara, odnosno 400.000 evra) tvrde da će sada da „stegnu kaiš“.

Šef njihovog izbornog štaba Nikola Nikodijević kaže za „Novosti“ da će utrošiti mnogo manje nego neki iz opozicije. Kampanju će im i na ovim izborima raditi ista marketinška agencija „Voč aut“.

Drugoplasirana po troškovima na prošlim gradskim izborima je koalicija oko SNS, sa potrošenih 25,5 miliona dinara. Oni ne menjaju tim koji pobeđuje, pa su i za ovu izborku trku angažovali izraelski pi-ar firmu.

Demokrate su za prošli izborni krug izdvojile 21 milion dinara, a sada kažu da ovu kampanju ne žele da završe sa dugom, te da će potrošiti samo ono što imaju.

Kandidat DSS za gradonačelnika Milan Jovanović kaže za „Novosti“ da nikoga sa strane neće angažovati za kampanju i da će se fokusirati na bilborde.

Miljan Dajmanović, kandidat radikala za gradonačelnika kaže da i oni idu na jeftiniju kampanju, a sami je rade bez angažovanja agencije.

Bojan Klačar iz Cesida, na osnovu prethodnih izbora, procenjuje da će se troškovi kampanje kretati od nekoliko desetina hiljada evra, pa do više od milion. On očekuje da za ovu izbornu trku najviše novca izdvoji kaolicija oko naprednjaka i Đilas.

„Veće stranke će najviše potrošiti na TV oglašavanje, a manje na internet i javne događaje“, rekao je on. Iz budžeta grada strankama će se za izbore ukupno dodeliti 37 miliona dinara, od čega 20 odsto jednako dele sve proglašene liste.

Ostalih 80 odsto deliće se nakon izbora samo onima koji su prešli cenzus i to proporcionalno rezultatu koji su postigli, dok oni koji ne osvoje ni jedan odsto moraće da vrate u budžet novac koji su dobili pre izbora.

Preuzeto sa; https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here