Home Vesti Do sada predato 11 lista za beogradske izbore

Do sada predato 11 lista za beogradske izbore

136
0
Glasačka kutija - Srbija izbori
Foto: Darko Ćirkov

Beograd — Gradska izborna komisija do sada je proglasila 11 izbornih lista, izjavio je predsednik GIK-a Zoran Lukić.

On je podsetio da je rok za podnošenje 16. februar i da će dva dana nakon toga biti definisana zbirna lista.

„Komisija je do sada primila samo jedan prigovor, a radi se o pravnim pitanjima koje se uglavnom tiču primene pravne norme. GIK odlučuje o prigovorima, a u finalu odlučuje Upravni sud u Beogradu“, rekao je Lukić u Beogradskom programu RTS.

Kako je preneo gradski Sekretarijat za informisanje, Lukić je naveo da u Beogradu pravo glasa ima 1.610.000 birača, što je za 0,6 odsto više nego pre četiri godine.
„U centralnim gradskim opštinama ima nešto manje birača, dok u nekim drugim, kao što su Voždovac, Zemun i Rakovica, ima malo više upisanih birača nego 2014. godine“, rekao je predsednik GIK-a.

Govoreći o formiranju biračkih mesta u zatvorima, Lukić je kazao da je GIK od Ministarstva pravde dobio obaveštenje da nema uslova za formiranje biračkog mesta u pritvorskim jedinicima.

„Ministarstvo odbrane nas je takodje obavestilo da nije moguće organizovati posebno biračko mesto gde bi vojska glasala“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, uvodjenje jedinstvenog biračkog spiska i njegovo ubrzano ažuriranje doprineli da se otklone bilo kakvi nesporazumi i sumnje u regularnost izbora.

„Ako je bilo nekih nelogičnosti u vezi sa preminulim licima koja su dobijala poziv, to su uglavnom lica koja su bila godišta iz pretprošlog veka ili početkom prošlog veka i koja niko nije prijavio da su umrla, a niko ne može biti izbrisan iz biračkog spiska bez konkretnih dokaza“, rekao je Lukić.

Preuzeto sa: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here