Home U fokusu GIK: U Beogradu 1.607.000 birača

GIK: U Beogradu 1.607.000 birača

101
0
U Beogradu preko milion i po glasača - Srbija izbori
Foto: B92/ Thinkstock

Beograd — Broj birača za beogradske izbore do sada je 1.607.000, a ukupan broj će se utvrditi petnaest dana do izbora, izjavio predsednik GIK Zoran Lukić.

„Petnaest dana do izbora se utvrđuje ukupan broj birača, do sada broj birača je 1.607.000, što je za 0,7 odsto više nego 2014. godine, kada su bili poslednji gradski izbori“, rekao je Lukić, saopšteno je iz Gradske uprave.

Za sada ima 1.183 izbornih mesta, a dat je nalog gradskim opštinama kao ovlašćenim predlagačima da predlože biračka mesta za 17 gradskih opština, te će Gradska izborna komisija na osnovu toga utvrditi tačan broj i naziv biračkih mesta na teritoriji grada.

Kako je dodao, za članove GIK „najteže izborne radnje“ počele su 15. januara, kada su izbori raspisani, jer oni do dana izbora moraju da prireme sve što je neophodno, a to je postupak kandidovanja, utvrđivanja rezultata, postupak materijalno-tehničke pripreme za održavanje izbora.

Svim ovlašćenim podnosiocima izbornih lista koji nemaju ovlašćene predstavnike u biračkim odborima ili GIK-u, kaže Lukić, omogućeno je da na dan izbora ovlaste posebna lica koja će pratiti rad kako u sedištu GIK tako i u sedištima gradskih opština, gde će biti primopredaja izbornog materijala između koordinatora izborne komisije i biračkih odbora.

Takođe, ti predstavnici moći će i uveče da prate predaju izbornog materijala između biračkih odbora i koordinatora GIK i sektora za statistiku, koji će to obrađivati.

Lukić podseća da Skupština grada ima 110 odbornika, te da je 110 kandidata maksimalan broj na izbornoj listi, a za svakog odbornika potrebno je 30 potpisa, a to je 3.300 potpisa za jednu punu izbornu listu, a, da bi se podnela izborna lista, može da bude i jedna trećina kandidata za odbornike, štto znači da je potrebno 1.100 potpisa, što je minimalan broj da bi se jedna lista proglasila.

GIK je do sada, kaže Lukić, proglasio šest izbornih lista, a očekuje se da u toku dana bude podneto još nekoliko.

Preuzeto sa: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here