Home Gradski izbori Samo Jankoviću odgovaraju izbori

Samo Jankoviću odgovaraju izbori

113
0
izbori prebrojavanje glasova 1
Foto: Darko Ćirkov

Novi parlamentarni izbori odgovaraju samo Pokretu slobodnih građana Saše Jankovića, a posredno i Narodnoj stranci Vuka Jeremića, koji će posle njih verovatno ući u Skupštinu Srbije, smatraju sagovornici Danasa.

Ostale opozicione stranke, ukoliko budu samostalno izašle na izbore, imaju male šanse da se ponovo nađu u parlamentu, smatraju istraživači javnog mnjenja.

Imajući to u vidu, može se zaključiti da su stavovi čelnih ljudi u Srpskoj naprednoj stranci tačni jer se, prema pisanju medija, u vrhu SNS kao jedan od razloga za raspisivanje vanrednih republičkih izbora navodi i to da političku scenu treba „pročistiti“ i da su mnoge opozicione stranke u potpunosti izgubile poverenje građana.

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, za Danas kaže da objektivno u opoziciji nikom ne odgovaraju prevremeni izbori uz beogradske, jer se sve te partije bore sa istim problemima, a to je nedostatak novca i nepostojeća infrastruktura.

– Vanredni izbori delimično odgovaraju samo Saši Jankoviću jer će on kapitalizovati svojih 16 odsto glasova dobijenih na predsedničkim izborima i posle parlamentarnih dobiti poslaničku grupu u Skupštini Srbije. Njegova politička snaga nije oslikana u parlamentu. On uz određenu kampanju sada ima šansu da pređe cenzus i na neki način učestvuje u kreiranju politike – objašnjava Klačar.

Kako Klačar dodaje, uz njega bi u parlament ušao i Vuk Jeremić, koji je posle predsedničkih izbora ispao najveće negativno iznenađenje, za razliku od Jankovića, koji je dobio status osobe koja može da bude stožer okupljanja opozicije.

– Jeremić bi ulaskom u parlament politički preživeo. To bi bio njegov most za očuvanje novoosnovane stranke, jer teško da bi i on i njegova stranka preživeli još jedan izborni loš rezultat, odnosno ostanak ispod cenzusa – navodi Klačar.

I Boban Stojanović, politički komentator Demostata, slaže se sa tim da bi Janković i Jeremić najviše dobili novim izborima i statusom parlamentarne stranke.

– Parlamentarni status omogućava redovno finansiranje iz budžeta. To je posebno važno za Jankovića, za kojeg verujem da kuburi sa finansiranjem svog pokreta. Osim toga dobio bi i vidljivost na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, uz stalne prenose, redovne konferencije i davanje izjava u Skupštini – ukazuje Stojanović za naš list.

Prema njegovim rečima, za sve ostale je pitanje da li će se ponovo naći u skupštinskim klupama, pogotovo ako idu samostalno. Tu navodi DS, DSS, DJB, Dveri, LDP i SRS.

Vladimir Pajić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus, smatra da opozicija uvek treba da priželjkuje izbore, a ne da se bavi matematikom i kalkulacijama.

– Matematički gledano, na osnovu istraživanja javnog mnjenja, nikome u opoziciji ne odgovaraju izbori. Ali, bez obzira na to, oni bi uvek trebalo da žele izbore jer im se pruža prilika, ako ne da sruše vlast, onda da se napravi neka druga kombinacija u parlamentu. Dakle, treba da se bore da građanima predstave svoje politike kako bi ušli u parlament – zaključuje Pajić.

Za vikend odluka o izborima
Prema najavama, vladajuća stranka bi u subotu trebalo da održi sednice Predsedništva i Glavnog odbora na kojima će se doneti odluka o tome ide li se na vanredne parlamentarne izbore, uz izbore u Beogradu, ili ne. Jedan od argumenata naprednjaka za izbore jeste i da se time ispunjava želja opozicije za novim izborima. Izborima se protive i koalicioni partneri naprednjaka, pre svega SPS ali i manje stanke koje su u skupštinu ušle na listi SNS, poput SPO.

Preuzeto sa: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here