Home Gradski izbori Dragan Đilas blizu potvrdne odluke o kandidaturi

Dragan Đilas blizu potvrdne odluke o kandidaturi

107
0
Dragan Đilas - Srbija izbori
Foto: FoNet/ Nenad Đorđević *preuzeto sa sajta www.danas.rs

Ukoliko bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas bude definitivno odlučio da se kandiduje za gradonačelnika glavnog grada i predvodi jednu od kolona na predstojećim gradskim izborima…

… prvi zvaničan korak nakon te odluke mogao bi da bude sazivanje sastanka na koji će biti pozvani predstavnici svih opozicionih stranaka za koje se veruje da posle izbora neće ići u koaliciju sa SNS, saznaje Danas od izvora sa opozicione političke scene.

Kako nam je rečeno, taj potez može se uskoro očekivati, jer deo Đilasovih saradnika smatra da ne treba čekati raspisivanje beogradskih izbora za objavljivanje Đilasove odluke. Kako nam je objašnjeno, ako organizator sastanka predstavnika opozicije ne bude Đilas, to bi mogao da bude Saša Janković, lider PSG, koji se posle predsedničkih izbora profilisao kao neformalni vođa opozicije. Naši izvori navode da bi Janković učesnicima sastanka tada Đilasa predložio za lidera zajedničke kolone na izborima. Ipak, kako kažu naši sagovornici, definitivne odluke još nisu donete, jer je Đilasov plan da u slučaju kandidature u koloni koju će predvoditi bude što više opozicionih stranaka, pokreta i organizacija, za šta je potrebno još vremena za dogovor. Đilasa su trenutno spremni da podrže Pokret slobodnih građana i Narodna stranka, uz Levicu Srbije. To su, kako nam je rečeno, sada izvesni Đilasovi partneri.

Izvori Danasa kažu da deo Đilasovih saradnika, sa kojima on već neko vreme razgovara o budućim izborima, smatra da ideološke podele i velike republičke teme za beogradske izbore nisu bitne, već se treba dogovoriti oko osnovnih tačaka koje nikome u opoziciji nisu sporne.

Od Đilasa juče nismo uspeli da dobijemo potvrdu ili demanti naših saznanja, jer do konačne odluke o kandidaturi ne želi da daje političke izjave.

Izvori Danasa očekuju da će ovaj Đilasov i Jankovićev potez biti prelomni trenutak u jasnom opredeljivanju stranaka da li će ga podržati ili ne. Tu se pre svega misli na DS, koji nije objavio konačnu odluku, ali se čini da demokrate neće ući u taj blok. Bez obzira na to DS će biti pozvan, kažu naši sagovornici. Sigurni van bloka su i DJB. Dveri će biti pozvane na sastanak, ali posle izjave lidera Dveri Boška Obradovića da na sledećim izborima jedina podela na dve kolone treba da bude takva da su u jednoj na čelu Dveri, a u drugoj ostali, vodi zaključku da se ni oni neće prikloniti Đilasu. Ipak, ima i mišljenja da Dveri time sebi dižu cenu.

Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd, koji je jedan od ozbiljnih kandidata za ulazak u Skupštinu grada Beograda, odavno je izneo stav da će samostalno ići na izbore. LDP nije ni bio deo plana za zajedničku opozicionu kolonu.

Preuzeto sa: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here