Home Parlamentarni izbori Na pomolu treći vanredni izbori za pet godina vlasti SNS

Na pomolu treći vanredni izbori za pet godina vlasti SNS

171
0
izbori prebrojavanje glasova 1
Foto: Darko Ćirkov

Za prethodnih pet godina vlasti Srpske napredne stranke nijedna Vlada nije izdržala ceo mandat. Hoće li to biti i sudbina vlade Ane Brnabić? Odluku će, kako se najavljuje, za oko dve nedelje doneti predsednik Aleksandar Vučić, ali su analitičari ubeđeni da će izbora biti.

Za prethodnih pet godina vlasti Srpske napredne stranke nijedna Vlada nije izdržala ceo mandat. Hoće li to biti i sudbina vlade Ane Brnabić? Odluku će, kako se najavljuje, za oko dve nedelje doneti predsednik Aleksandar Vučić, ali su analitičari ubeđeni da će izbora biti.

Devet godina „posvećenosti, energije i rezultata“ – da na rođendanskom bilbordu Srpske napredne stranke u nastavku piše „na izborima“ bio bi to prilično tačan opis stranke koja posle pet godina, koliko vlada Srbijom, upravo razmišlja o trećim vanrednim izborima.

Odgovarajući na pitanje, tokom gostovanja na televiziji Pink, kako bi građanima objasnio nove izbore, Vučić je odgovorio:

„Pa što bismo im mi objašnjavali, valjda bi im naši politički protivnici objasnili da je to idealna prilika da nas pregaze. Oni su ih valjda tražili, oni ih traže stalno“, rekao je Vučić.

Listom svi naprednjaci, tvrdi Vučić, žele izbore, osim njega samog koji, kaže, nije sasvim za to.

„Prošle nedelje je predsednik održao konsultacije. Saslušao je pažljivo, ali to ne znači da uvek posluša. On voli da čuje mišljenje i da ga razmotri. Ovog puta se mišljenje predsednika razlikuje od mišljenja većine“, izjavio je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Vladimir Đukanović, SNS: Ostavio bih da opoziciji zagolicam maštu. To je moje mišljenje koje zadržavam za sebe, reći ću na stranačkim organima.

Balša Božović, DS: Bahato je građanima golicati maštu nekim novim izborima koje će građani platiti.

Nema potrebe za parlamentarnim izborima čulo se iz redova socijalista i to pre samo četiri dana kada je ministarka Slavica Đukić Dejanović tvrdila da se izborima koče aktivnosti koje je Vlada započela. Danas, međutim, menja mišljenje.

„Nije moje da ujedinjujem opoziciju, ali je sasvim jasno da treba da se opredele da li žele promenu postojećeg stanja i da li istinski žele parlamentarne izbore jer je očigledno da će ih, ako žele, dobiti“, rekla je ona.

Sama opozicija zapravo nikada nije tražila parlamentarne izbore, već je tvrdila da je za njih spremna ukoliko ih vlast raspiše, podseća sociolog Jovo Bakić. Podseća i da je Vučić najslabiji rezultat ostvario upravo u Beogradu.

„Pritom se glasalo za Aleksandra Vučića, a sada će se glasati za Sinišu Malog i Gorana Vesića. U tom smislu vlast koju ta dvojica oličavaju treba videti da li postoji rđavija u istoriji Beograda. Dakle, možda dahije. Možda su dahije od njih bile gore“, smatra Bakić.

Sagovornik N1 uveren je da će gradski izbori prekinuti mandat Ane Brnabić, čime bi njena Vlada postala 4. koja od 2012. nije izdržala puni mandat. Možda bude jasnije u petak kada će se u ime stranke javnosti obratiti funkcioner Nebojša Stefanović.

Preuzeto sa: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here