Home Gradski izbori Samofalov: Opozicija da ide zajedno, LDP se samoisključuje

Samofalov: Opozicija da ide zajedno, LDP se samoisključuje

121
0
Konstantin Samofalov - Srbija izbori
Foto: N1

Član Predsedništva SDS Konstantin Samofalov kaže da vlast u Srbiji ne zna na koliko stolica sedi, a što se Kosova tiče – da „u istoriji, Srbije nikad manje u pokrajini nije bilo“. Ne isključuje mogućnost vanrednih izbora, a za beogradske – rešenje je jedino, kaže, zajednički nastup opozicije, ali bez LDP-a, koji se sam isključuje.

Komentarišući spoljnu politiku Srbije, Samofalov kaže da je za SDS prioritet članstvo EU, a da se ne zna šta je politika Vlade Aleksandra Vučića. „Vlada je u generalnoj šizofreniji, ni sami ne znaju na koliko stolica sede, i ulazimo u oni fazu kad će da urade bilo šta samo da ostanu na vlasti“, dodaje.

Kaže da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i SNS treba da prestanu da kukaju – da kukaju kako ustaju rano, kako rade, na poruke međunarodne zajednice…

Da je neko obećao to što im je Vučić obećao 2012. godine, i taj neko bi tada dobio izbore, ocenjuje Samofalov.

Imamo Briselski sporazum koji de fakto uvodi pravni sistem Kosova na celoj teritoriji naše pokrajine, imamo sudije su položile zakletvu pred Tačijem, dodaje, komentarišući rezultate vlasti u briselskim pregovorima. „Srbije danas na Kosovu ima manje nego ikad u njenoj istoriji“.

Govoreći o odnosu prema Rusiji, kaže da se ne zna šta je politika ove vlade prema toj zemlji. Ocenjuje da je ona zasnovana samo na patriotskim porukama, i onom „Rusija u srcu, evro u džepu“. Samofalov konstatuje da su do 2012. godine bili pošteniji odnosi prema toj zemlji, ali i da je, s druge strane, Srbija danas dalje od EU nego tada.

„Srbija vodi šizofrenu politiku, obećava jedno, a radi drugo“, kaže gost Novog dana.

Komentarišući slučaj paljenja američke ambasade, Samofalov je rekao da su tadašnje nasilne demonstracije pitanje koje treba da se postavi ovoj Vladi, jer su predstavnici SRS i SPS, kako je naveo, huškali narod na nerede. „Pitao bih ove „novoradikale“ šta su radili tih dana“.

Ali, navodi, SNS menja mišljenje i nije im, kako kaže, problem da od potpunih rusofila i evroskeptika, postanu evrofanatici. „I sutra će opet da promene“.

Upitan o unutrašnjem dijalogu i učešću te stranke, kaže da ne vidi svrhu u tome.

„To je obična farsa i paravan. Na konferenciji za novinare Vučić vas naziva izdajnikom, pa kasnije, na istoj konferenciji, kaže da nikad nikog nije uvredio… Ne vidim svrhu ulasku u dijalog s ljudima koji vode dijalog sami sa sobom, po svim pitanjima“, dodaje.

Kaže da je SDS imao konkretne predloge za Kosovo, „kad se usvajao Briselski sporazum i kad je Vučić rešio da isporuči i sever Kosova Prištini“, ali, ističe da ih niko za to nije pitao.

„Beograd – prilika da se razbije najveća karika Vučićevog sistema“
SDS i novoformirana Narodna stranka, kaže, imaju korektan odnos. „Razgovaramo s njima kao i sa ostalim strankama građanske demokratske opozicije“. Naglašava da je potreban dogovor oko zajedničkog nastupa, „ako je moguće na jednoj listi“, kao i oko zajedničke borbe za fer izbore, kojih, kako je istakao, nije bilo od 2012. godine.

„Sve vreme ćemo insistirati na dogovoru, jer je to pretpostavka kvalitetnog nastupa opozicije. U Beogradu je prilika da se razbije najveća karika Vučićevog sistema“, kaže Samofalov. Podseća da je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, kao i na ovogodišnjim predsedničkim, SDS insistirao na zajedničkom nastupu i jednom kandidatu.

Kaže da veruje da su lideri svih opozicionih stranaka naučili nešto iz prethodnih grešaka i da veruje da do dogovora može doći. Ipak – ne sa svima iz demokratske, građanske opozicije: „LDP je stranka koja samu sebe isključuje iz bilo koje opozicione saradnje, zbog njihovog odnosa prema Vučiću, zbog toga što su prekršili koalicioni sporazum postignut prošle godine – da nema nikakave saradnje sa naprednjacima, što su predali SNS-u Vračar“.

SDS veruje da je najbolje što može da se uradi i da je to šansa da se ovo nakaradna vlast može da se pobedi u beogradu i u drugim delovima Srbije –

Jedino je pametno zajednički izlazak i to je jedina šansa da se pobedi ova nakaradna vlast, dodaje. „Nastavićemo da insistiramo… Dok imamo i minimalni prostor da sednemo za sto i postignemo dogovor, insistiraćemo na tome“, kaže gost Novog dana.

Vanredni izbori – odgovor u Vučićevoj glavi
Upitan da li su uz, beogradske, mogući i vanredni parlamentarni izbori, Samofalov kaže da je to teoretski moguće, i da o tome odlučuje samo jedan čovek.

„Samo u Vučićevoj glavi može da se vidi šta je namera… On vlada konstantnim izazivanjem kriza i nestabilnosti, raspisuje izbore svake godine“, navodi. Samofalov ocenjuje da zato investitori ne žele da dolaze u Srbiju, jer vide nestabilnost, odnosno svake godine neku krizu.

Smatra da će, ukoliko bude parlamentarnih izbora, to biti još veći pritisak na opoziciju da do dogovora dođe. Ističe da sve vreme SDS razgovara sa potencijalnim partnerima, i dodaje da se ne radi o tome da se napravi koalicija, već najširi mogući front protiv Vučića, koji bi uz stranke, uključivao i građanske pokrete.

Predviđa žestoke zloupotrebe vlasti u izbornom periodu, a dodaje da su parlamentarni izbori mogući jer Vučić želi da sakrije loše rezultate u Beogradu. „Da prikrije nesposobnost i dilentatizam njegove stranke u Beogradu… Ako nemate nikakve rezultate potpuno je normalno da to maskirate parlamentarnim izborima, s listom na kojoj će da stoji ime Aleksandar Vučić“.

SDS ne može da plaća sajt, tako opozicija živi
Upitan o tome zašto sajt stranke ne radi, Samofalov je rekao da SDS ima velikih finansijskih problema, i da to nije tajna, i da održavanje portala ne mogu da plate. „Vlast vas ubija pet godina, ne samo našu stranku, nego opoziciju, imamo smanjivanje budžeta za stranke, da ne mogu da prežive, tu je potpuna medijska blokada… Ne možete da pristupite medijima ni na koji način… U uslovima potpunog maltretiranja opozicije, najmanji je problem sajt, koji ne može da se plati… To su okolnosti u kojima živi opozicija“.

Samofalov se osvrnuo i na izveštavanje većine medija, naglašavajući da ne prenose aktivnosti SDS i opozicije, i da ne mogu da dođu do prostora.

Prošle nedelje objavili smo da je predsednik našeg gradskog odbora u Kikindi ostao bez posla, jer je gradonačelnik prethodno vršio pritisak na njega, da nastupi sam, verovatno da napusti SDS i pređe u SNS kasnije, i kako na to nije pristao, izgubio je radno mesto u Tozi Markoviću, navodi Samofalov, dodajući da to niko nije preneo.

„U Topoli naše ljude tamo prebijaju, jer ne žele da podrže lokalnu vlast“, ističe i kaže da lokalni mediji, koji su nakon privatizacije pali u ruke SNS, o tome ne izveštavaju.

Opozicione stranke ne mogu da plate prostorije i one ljude koji im rade u poslaničkim klubovima, one su u stanju kao od pre 5. oktobra, kaže Samofalov. „Nazivaju te izdajnikom, političke neistomišljenjike otpuštaju s poslova… Nemojte da imate dilemu da će u osvit beogradskih izbora biti senzacionalnih hapšenja… A nema nijedne osuđujuće presude svih tih hapšenja“, naglasio je.

„Vlast ucenjuje građane ličnim egzistencijama, ne mogu da dobiju posao ako nisu članovi SNS“, istakao je.

Zato, zaključio je, nada se najboljem mogućem rezultatu zajednočkog nastupa opozicije.

Preuzeto sa: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here