Home Istraživanja Ipsos: SNS 55%, na drugom SPS i Janković, DS ispod cenzusa

Ipsos: SNS 55%, na drugom SPS i Janković, DS ispod cenzusa

154
0
Izbori 2017 - Srbija izbori
Foto: B92/ Thinkstock

Beograd — Kad bi parlamentarni izbori bili održani ovog meseca, SNS bi osvojio 55%, pišu “Večernje novosti“ pozivajući se na istraživanje Ipsosa.

Prema istraživanju sprovedenom u oktobru, drugo mesto bi podelili socijalisti i Pokret slobodnih građana Saše Jankovića, sa po osam procenata podrške građana.

Osim toga, kako navode, rejting iznad cenzusa trenutno imaju i SRS sa šest odsto i Dveri sa pet odsto, dok se za DS izjasnilo četiri odsto ispitanika.

Pokret „Dosta je bilo“ Saše Radulovića podržava tri odsto anketiranih građana, dok sve ostale stranke u zbiru imaju 11 odsto podrške, pokazuje istraživanje.

Direktor istraživanja Marko Uljarević rekao je da se kod naprednjaka registruje rast u odnosu na izbore održane prošle godine i da ta stranka sama ima bolji rezultat od koalicije u kojoj je tada nastupila.

„U opozicionom bloku je novina PSG Saše Jankovića. Pokret, u ovom trenutku, ima rejting slabiji od rezultata Jankovića na predsedničkim izborima, ali to je objašnjivo i podrškom koju je tada imao od DS. Za SRS je izmeren rejting malo ispod rezultata s parlamentarnih izbora, a DS pojedinačno ima manje nego što je dobio u koaliciji sa Novom strankom, DSHV i ZZS“, rekao je Uljarević.

Istraživanje nije obuhvatilo Narodnu stranku Vuka Jeremića, ali se, prema rečima Uljarevića, na osnovu ocena koje građani daju političarima može zaključiti da će ta partija dovesti do manje redistribucije glasova u opozicionom bloku.

Uljarević kaže da bi eventualni dogovor Jankovića i Jeremića verovatno mogao da ugrozi cenzus DS na parlamentarnim izborima, ali da je teško predvideti efekat takvog udruživanja u Beogradu.

„Nemamo ni istraživanja koja bi u ovom trenutku mogla reći nešto više o eventualnom rezultatu koalicije Jankovića, Jeremića i Đilasa, a teško je i zaključivati koliki je njihov potencijal na osnovu prethodnih izbora. Prvo, Janković i Jeremić su nastupali kao kandidati na predsedničkim izborima, ali je iza Jankovića tada bio DS. Drugo, Đilas nije učestvovao ni na predsedničkim, ni na parlamentarnim izborima“, rekao je Uljarević.

Uljarević je napomenuo i da će relevantna merenja rejtinga za beogradske izbore početi kada se sa sigurnošću budu znali svi učesnici.

Preuzeto sa: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here