Home U fokusu Lalić: Premijerka je za digitalizaciju, sve ostalo je Vučić

Lalić: Premijerka je za digitalizaciju, sve ostalo je Vučić

116
0
veljko-lalic-1-n1-srbijaizbori

Izjavom da u Srbiji nema objektivnog novinarstva, premijerka Ana Brnabić pokazala je potpuno neshvatanje toga šta su mediji, ocenio je glavni i odgovorni urednik Nedeljnika Veljko Lalić, gostujući u Novom danu TV N1.

: N1info

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Evropskom parlamentu u Briselu da u Srbiji nema objektivnog novinarstva i da su svi nedeljnici su protiv Vlade i protiv predsednika.

Lalić je rekao da u Nedeljniku ne osećaju da rade protiv vlasti i ističe da je snaga novinarstva upravo u tome da kritikuje.

POVEZANE VESTI
Brnabić: U Srbiji nema objektivnog novinarstva
Biber: Loše u srpskim medijima – pritisak, autocenzura…
Potpisan Proglas o slobodi medija
Amanda Benet: Divim se borbi za slobodu medija na Balkanu
“Moram da priznam da sam očekivao više od premijerke, posebno jer se predstavljala kao modernizator (…) Normalno je da nećete da pišete hvalospeve. Morate da pročitate i nekog ko vas kritikuje”, poručuje Lalić.

Dodaje i da ima nedeljnih novina koje su otvoreno za vlast, poput Ekspresa ili Pečata, i primećuje da se kritike državnih funkcionera na račun nedeljnika uglavnom odnose na NIN, Vreme i Nedeljnik.

“Kada nemate političke protivnike, nije loše da napravite tri mala nedeljnika u veliki problem”, primetio je Lalić i ukazao da nedeljnici zapravo i nisu toliko interesnatni vlasti jer imaju specifičnu publiku za koju je nemoguće napraviti populistički list, kao što je teško napraviti i skroz ozbiljne dnevne novine.

“To je jednostavno neko društvo koje nije interesantno, osim da pokazaujte da imate slobodu medija time što Kesić šali na televiziji ili što nedeljnici ponekad šokiraju naslovnom stranom, ili što priča ko šta hoće u intervjuima”, smatra gost Novog dana.

Lalić ima utisak i da se Ana Brnabić se više pretvara u “premijera za digitalizaciju”, što je, kako kaže, njena glavna opsesija, dok su sve ostalo ponovljene reči Aleksandra Vučića i njegova retorika.

Premijerka je, kako kaže, propustila i nekoliko dobrih šansi, npr. da pokaže jasan stav i povuče konkretan potez tokom afere u vezi sa stanom ministra odbrane Aleksandra Vulina.

U Srbiji ima slobodne, ali nema jake štampe
Na pitanje kako Nedeljnik, koji je danas izdao 300. broj, opstaje, Lalić je objasnio da je reč o maloj i mladoj redakciji, u kojoj su svi novinari, i listu koji je samoodrživ, bez kredita.

Istiće i da je na talazu populizma koji preuzima ceo svet, jako važno imati slobodnu štampu.

“Želimo (u novinama) da imamo sve stavove. Da se ne složim sa pet kolumnista i da pokušate da pokrijte sve stavove”, poručuje Lalić i ocenjuje da u Srbiji ima slobodne štampe, ali da je problem što nema jake štampe i velikih medijskih kuća.

Za 300. izdanje, Nedeljnik je čitaocima, pored redovnog broja, pripremio i dodatak koji se zove Veliki intervjui u kojem se nalaze razgovori sa 44 ličnosti, među kojima su, kako kaže Lalić, Goran Bregović, Dušan Kovačević, Milena Dravić, Vlade Divac, Boža Maljković, Novak Đoković, poslednji intervjui Dobrice Ćosića i Aleksandra Tijanića, kao i razgovori sa aktuelnim i nekadašnjim predsednikom Srbije – Aleksandrom Vučićem i Borisom Tadićem.

Sve manje šanse da se opozicija ujedini
Lalić se tokom gostovanja u Novom danu osvrnuo i na medijske spekulacije da bi Dragan Šutanovac mogao da bude kandidat DS-a za gradonačelnika Beograda, ocenjujući da su sve manje šanse da se opozicija ujedini.

“Vlast vidi problem na beogradskim izborima, a opozicija se ponaša kao da ne vidi svoju šansu. Izbori u Beogradu su jedini gde opozicija ima neku šansu”, rekao je on, podsetivši da je Saša Janković dobro prošao na predsendičkim izborima u glavnom gradu, te da je u tri centralne opštine imao čak i više glasova od Vučića.

“Jednostavno, jasno je da opozicija mora da uradi isto što i vlast. Ako vlast ide sa Draškovićem i Vulinom, prosto je neverovatno da čujete u opoziciji da je neko neprihvatljiv”, smatra on.

Preuzeto sa: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here