Home Gradski izbori Izbori u BG: „Španska serija“

Izbori u BG: „Španska serija“

102
0
_T5U0377(1)
Foto: Darko Ćirkov

Beograd — Beograđani će na birališta u narednih pet meseci a za koga će sve moći da glasaju za sada se samo nagađa.

Iako je utisak da je kampanja uveliko počela, nisu baš svi u niskom startu za izbornu trku.

Zamalo da Dragan Đilas bude zajednički kandidat opozicije, a Nikola Selaković vladajuće koalicije .Umesto toga, opozicija nudi pojedince, a vlast tim. Da vode prestonicu žele i Aleksandar Šapič, Čedomir Jovanović, Saša Radulović i Miljan Damjanović.

Demokrate kažu da kandidata za prvog čoveka prestonice imaju, ali ne otkrivaju da li je to Dragan Šutanovac, kao što spekulišu mediji.

„Ja nisam nikada bio kandidat za gradonačelnika, sigurno će naš tim imati nove ideje i vizije, siguran sam građani biti zadovoljni našim programom koji ćemo da sprovedemo nakon smene ove vlasti“, rekao je Šutanovac.

Vlast odgovara da su izborne odluke opozicije kao španska serija koja će, očekuju, trajati do izbora.

„Uvek imate to da se ujedinjuju, pa se razjedinjuju a na kraju kako god da izađu oni će izgubiti. A mi ćemo izaći sa jasnim timom i rezultatima koji stoje iza nas“, kaže gradski menadžer Goran Vesić.

A kada će Beograđani izaći na birališta ne precizira ni prvi čovek skupštine grada.

„Izbori će se desiti najkasnije u martu sledeće godine tako da nema potrebe za dodatnom nervozom, oni su tu pred vratima i niko ne treba da se plaši izjašnjavanja građana“, navodi predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević.

Ako pitate opoziciju – uslovi da izbori u Beogradu budu regularni su uređen birački spisak, zakonit sastav GIK, jednak tretman u medijima, zabrana zloupotrebe javnih resursa u kampanji i prisustvo stranih posmatrača.

„Niko od njih ne traži, za sada, izborni sistem da ko će biti kandidat zavisi od nas građana ali su jednako važna kontrola izbornih uslova.. ako ne možete da kontrolišete, ne treba da ulazite u trku“, kaže Zoran Stoiljković sa Fakulteta političkih nauka.

„Od tih pet zahteva, dva su realno ostvariva, tu mislimo na legalan sastav komisije i prisustvo stranih posmatrača oni su bili i na parlamentarnim izborima“, navodi Bojan Klačar iz Cesida

Na spekulacije o tome da bi zajedno sa beogradskim mogli da se održe i vanredni parlamentarni izbori, predsednik Srbije rekao je da ne vidi razlog za to i da nije baš najbolje da Beograđani glasaju u decembru.

Preuzeto sa: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here