Home U fokusu Beogradski izbori u decembru – kako je to moguće?

Beogradski izbori u decembru – kako je to moguće?

126
0
Beograd - Srbija izbori
Foto: B92/ Thinkstock

Iako je zakonski rok za raspisivanje izbora u Beogradu proleće sledeće godine, izgleda da će oni biti održani pre toga.

Posle nezvaničnih najava iz vladajuće partije ti bi izbori mogli biti održani već u decembru.

Međutim, zakonski rok nalaže da ukoliko bi se lokalni izbori u Beogradu održali 10. decembra, na primer, gradonačelnik Siniša Mali bi morao u sredu da podnese ostavku, onda ukoliko za trideset dana gradska skupština ne izglasa novog gradonačelnika tek tada bi mogli da budu raspisani lokalni izbori za Grad Beograd i to u roku od 45 dana.

Dakle, po toj logici izbori bi mogli da budu održani 10. decembra. Međutim, nema ni potvrde ni demantija da bi oni mogli biti održani u decembru.

Iako Gradski odbor naprednjaka želi izbore u decembru, predsednik stranke misli drugačije.

„Ja nisam siguran da je to najbolje, ali neću da se protivim“, rekao je Aleksandar Vučić.

Za to vreme, gradonačelnik prestonice raspoložen. Potvrđuje da će izbora biti, ali o datumu ne spekuliše već podseća šta je uradio tokom svog mandata

„Grad Beograd i ja radimo svakodnevno kao da smo u kampanji. Ne jer smo zaista već jer postoje brojni problemi građana koje treba rešiti“, rekao je Siniša Mali.

Postoji mogućnost da se time bavite i dalje?

„Pa ne bih o tome spekulisao, moje je da rešavam probleme građana“, kaže.

Probleme građana bi da rešava i spremna na izbore, opozicija. Niko ih, kažu, ni o čemu nije obavestio. Dok neki razmatraju mogućnost da se na glasačkom listiću pojave pod istim, zajednički brojem, Dveri su za bojkot, predsednik opštine Novi Beograd tu mogućnost ne razmatra.

„Izaći su samostalno sa načinom rada koji sam do sada primenjivao. Mislim da onaj ko smatra ili čiji izborni rezultat zavisi od delovanja u kampanji onda se taj ozbiljno ne bavi ovim poslom“, navodi Aleksandar Šapić.

„Ako ovoga puta ne bude zajedničkog nastupa opozicije, ne treba da izađemo pred oči građana. DS je za jednu listu, protiv diktature, da se oslobodi Beograd“, kaže predsednik beogradskog odbora DS Balša Božović

„Ko god je za normalan život, za slobodan Beograd i Srbiju je dobrodošao. Samo je pitanje tehnike da se nijedan glas ne izgubi. Izlazimo da pokažemo da znamo a ne da kombinujemo“, ističe lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković.

Ipak, glasači neće zaokruživati nijedno ime na listiću.

„Mi zapravo biramo odbornike u skupštini grada. Odbornike koji će biti predstavnici građana, a gradonačelnik će biti onaj iza koga stane većina. Dakle, ne mogu građani da biraju direktno gradonačelnika“, navodi Bojan Klačar, programski direktor Cesida.

Redovni izbori za novi saziv gradske skupštine trebalo bi da budu održani do aprila 2018.

Preuzeto sa: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here