Home Vesti Problemi republičke vlasti ne mogu se zaobići u Beogradu

Problemi republičke vlasti ne mogu se zaobići u Beogradu

123
0
_T5U0372(1)
Foto: Darko Ćirkov

Izbori u Beogradu po logici stvari nameću lokalne teme u kampanji, ali stranke se u prošlosti nisu uvek držale komunalnih i gradskih tema, već se „visoka“ politika itekako mešala sa problemima građana u mestima u kojima žive.

Tako će verovatno biti i ovaj put, čak i ako se budu održavali samo beogradski izbori pa će uz uređenje trgova, parkova i ulica, biti i kritike ili pohvale vlasti oko pokrenutih tema i problema na republičkom nivou.

Đorđo Žujović, član Predsedništva LDP, za naš list kaže da je Beograd uvek žrtva nekakvih dogovora na nacionalnom nivou i preko njega se uvek prepliću interesi koji nisu nužno lokalni nego pokazuju i jednu širu sliku i raspoloženje.

– Mi smo politička partija a ne komunalno preduzeće i prirodno je da ćemo na izbore sa političkim temama i stavovima koji treba da naprave razliku u odnosu na ostale i koji idu u kampanju kao na takmičenje ko će da stavi više bandera ili zakrpi više rupa. To će naravno uvek najbolje uraditi vlast i takva borba je unapred izgubljena – smatra Žujović.

Kako dodaje, LDP zanima duh ovog grada, njegovi sadržaji, podsticaj ljudima koji planiraju da u Beogradu imaju svoju firmu, svoju porodicu i tako učestvuju u oblikovanju mesta gde žive.

– Paralelno sa tim želimo da im ponudimo politički kontekst za tako nešto a to prevazilazi lokalne izbore i njihov značaj i stavlja nas pred osnovno pitanje, zašto izlazi opozicija na izbore ako ne nudi alternativu vlasti? Nas zanima baš ta alternativa i na tome radimo, a Beograd je jedno od mesta gde ljudi treba o tome da se izjasne svojim glasom – navodi on.

Balša Božović, šef Izbornog štaba DS za Beograd, kaže da je nezapamćeno poniženje koje građani trpe već pet godina i da žive sve lošije dok uzak krug iz vrha SNS živi sve bolje.

– Naše teme su teme koje tište svakog čoveka svakoga dana u Beogradu – od korupcije, lošeg prevoza, prljavog i zagađenog grada, ukinutih socijalnih davanja, obustave različitih programa, među kojima i onih za obrazovanje dece, zatim smanjenja penzija i plata i ukidanja normalnog života građana Beograda. Svake godine Beograd napusti hiljade mladih zato što budućnost ne vide u stranačkom zapošljavanju naprednjačkih aktivista -navodi on.

U pokretu Dveri nam je rečeno da taj pokret želi grad po meri njegovih stanovnika, koji omogućava kvalitetniji život svim slojevima stanovništva, a ne samo najprivilegovanijim i najimućnijima.

– Da bi se to realizovalo neophodno je grad osloboditi iz stranačko-tajkunskih okova koji za cilj imaju bogaćenje pojedinaca i nemilosrdno trošenje resursa kojim Beograd raspolaže, a sve na štetu građana i njihovih građana – kažu u Dverima.

U svom planu za Beograd, između ostalog, najavljuju smanjivanje broja gradskih političkih funkcija, departizaciju u svim gradskim i opštinskim ustanovama i javnim preduzećima, osnivanje novog sekretarijata za porodičnu politiku, zaustavljanje urbanističkog haosa, preispitivanje projekta „Beograda na vodi“, unapređenje javnog saobraćaja, izradu socijalne karte grada, obnova škola i vrtića, unapređenje turističke ponude, decentralizaciju kulturnih dešavanja, rad na očuvanju životne sredine, rešavanje problema uličnih prodavaca i divljih pijaca.

Poverenik Pokreta slobodnih građana za Beograd Božo Prelević za Danas kaže da vlast ima dva problema – nemoral i nekompetentnost, kao i da će PSG na gradskim izborima građanima ponuditi moral, kompetentnost i ljude.

– Oba ta problema vlasti obuhvataju i Beograd i Srbiju tako da je teško razdvojiti teme koje su potpuno gradske i republičke. Pokret neće zvati ljude da glasaju za kule i gradove. Građani moraju da vide da li veruju ovima ili onima koji ih nikad nisu lagali. I ako veruju ovima neka glasaju za njih i neka njih finansiraju. Ali onda ne treba da kukaju. U politiku treba vratiti moral, kompetentnost i ljude. Mi nećemo da se zadužujemo kod kriminalaca jer mislimo da moral mora da se vrati u politiku. Rekao bih da većina stranaka, posebno krupni kapital, ovde već duže od pet godina imaju svoje kandidate. Mi to nismo. Mi od njih ne možemo očekivati pomoć niti finansiranje – zaključuje Prelević.

Razvoj grada ispred politike
Aktivistima Ne da(vi)mo Beograd gradske teme uvek su bile bliže od nacionalnih. Sa tom platformom će izaći prvi put na izbore. Radomir Lazović, iz Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, ističe da je ova inicijativa snažno fokusirana na pitanja razvoja grada i realne probleme građana.

– Sudbina naših kvartova, blokova i komšiluka mora biti nešto oko čega se pitamo, a razvoj grada mora biti okrenut zadovoljenju naših potreba, a ne profitu pojedinaca bliskih vlasti. Od Savskog nasipa, preko novobeogradskih blokova, Velikog ratnog ostrva do deponije u Vinči, vrši se uzurpacija javnih dobara i sredstava kako bi pogodni investitori ostvarili korist na štetu interesa građana. Građanima je svesno politika ogađena i oni su sistematski uklonjeni iz procesa donošenja odluka da ne bi smetali ovim dilovima. Politika nije rezervisana samo za ekipu u odelima i skupim automobilima koja odlučuje o našim sudbinama. Želimo da vratimo politiku u ruke građana, a to ćemo raditi delovanjem na gradskom nivou i na prvim sledećim izborima – kaže Lazović za Danas.

Preuzeto sa: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here