Home Gradski izbori Ne može se Ustav koristiti za jačanje rejtinga SNS

Ne može se Ustav koristiti za jačanje rejtinga SNS

116
0
Konstantin Samofalov - Srbija izbori
Foto: Danas

Mediji, nažalost, pokušavaju da stvore lažni utisak da je opozicija slaba i da ne napada dovoljno oštro vlast

Kada je reč o našim prethodnim koalicijama, mi nismo bliski strankama i političarima već određenoj politici i vrednostima. Bliski smo onima koji su bliski politici i vrednostima koje zastupamo.

Politika SDS se ne razlikuje nakon izbora u odnosu na onu koju smo zastupali i pre izbora i koju zastupamo od početka formiranja stranke. Konkretno, to što se LDP svojevoljno odrekla ovog principa ulaskom u vlast sa SNS na Vračaru, ali i udvorničkom retorikom prema Vučiću je pitanje za njih, ne za nas. Svaki potez i u politici i u životu ima svoje posledice, a građani svakako nemaju vremena za neprekidne priče o podelama u opoziciji. Dužni smo da im ponudimo više od toga, kaže u razgovoru za Danas Konstantin Samofalov, portparol Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, odgovarajući na pitanje kakva je sada tačno pozicija SDS u opoziciji – da li su im bliži Vuk Jeremić i Saša Janković, neko koalicioni partneri sa kojima su ušli u parlament Čedomir Jovanović i Nenad Čanak. Naš sagovornik smatra da su „predstojeći beogradski izbori ozbiljna prilika da se zada prvi udarac autokratskom režimu Aleksandra Vučića“. „Uostalom, političke promene ovde su uvek kretale iz Beograda. Setite se samo Vračara ranih 90-ih, pa lokalnih izbora ’96… Važan preduslov za uspešnu borbu protiv SNS je dogovor građanskih proevropskih stranaka o modelima najefikasnijeg opozicionog delovanja. Kamo sreće da se to desilo još na prethodnim parlamentarnim izborima, jer bismo u tom slučaju bili druga najjača politička opcija u Srbiji, a demokratski opozicioni bedem mnogo snažniji nego što je danas. Jedan od osnovnih principa za opoziciono okupljanje jeste nesaradnja sa SNS po bilo kom pitanju i na bilo kom nivou vlasti. Nema dijaloga sa onima koji urušavaju demokratiju i guše slobodu svakodnevnim izlivima mržnje i destrukcije“, ističe Samofalov.

* Kako ćete nastupiti na beogradskim izborima – samostalno ili pregovarate o nekoj koaliciji?

– Sve vreme vodimo razgovore sa programski bliskim organizacijama o najboljim modelima opozicionog delovanja. Beogradski izbori mogu da budu početak Vučićevog kraja i to je prilika koju bismo morali da iskoristimo.

* Kako vidite mogućnost da se ti izbori vežu za referendum o promeni Ustava – vaš lider je kao predsednik države imao značajnu ulogu u donošenju tog Ustava?

– SDS se zalaže za ustavne promene jer postoji velika potreba za sveobuhvatnim reformama srpskog društva. Svako novo vreme donosi nove potrebe za promenama i nove ideje. Ali pitanje ustavnih promena i beogradskih izbora su dve potpuno odvojene teme. Ne može se referendum o Ustavu koristiti za povećavanje šansi vladajuće stranke za pobedu na izborima. To bi bila zloupotreba jednaka zloupotrebi privilegija premijerske funkcije u marketinške svrhe u prethodnoj predsedničkoj kampanji. To je bio Vučićev pristup koji je potpuno neodgovoran, to je štetočinska politika i mi u tome nemamo pravo na takav način da učestvujemo. Ali to što ne mislimo da ima smisla održavati u istom danu beogradske izbore i referendum ne znači da smo protiv ustavnih promena.

* Rekli ste da nećete da se odazivate Vučićevom pozivu na dijalog o Kosovu, i da pre toga treba da se razgovara o toleranciji i demokratskim institucijama. Mislite li da je to realno?

– Prošlo je vreme za bilo kakve razgovore sa Vučićem o toleranciji i demokratskim institucijama. Sa čovekom koji guši svaku vrstu dijaloga, prebija novinare, cenzuriše medije, hapsi neistomišljenike, sprovodi tajkunizaciju i otima privatnu svojinu građanima, nema dijaloga ni o čemu. Borićemo se svim raspoloživim demokratskim sredstvima za fer i poštene izbore. Oni su polazna osnova za tranziciju iz autokratije u normalno evropsko demokratsko društvo. To je pitanje opstanka ove zemlje.

* Stiče se utisak da više vodite političku borbu protiv socijalista Ivice Dačića nego protiv naprednjaka? Da li je taj utisak pogrešan i zašto?

– Potpuno vam je pogrešan utisak budući da SDS sve vreme iznosi najoštrije kritike na račun i Vučića i SNS. Mediji nažalost, pokušavaju da stvore takav lažni utisak da je opozicija slaba i da ne napada dovoljno oštro vlast. Međutim, istina je da SDS neprekidno i vrlo principijelno kritikuje štetočinske poteze Vučića, jer riba smrdi od glave. Bez rušenja Vučića ovo društvo će ostati zaglibljeno u blato i mulj u kojem se novoradikali najbolje snalaze. To je njihovo prirodno okruženje.

Šest kolona dokazano pogrešne
* Postoji mogućnost da se u trci za gradonačelnika Beograda pojavi više prepoznatljivih političara koji su bili u DS u vreme kada i Vi i Tadić? Kako Vam se čini takvo nadmetanje bivših demokrata?

– Beograd danas vapi za raščišćavanjem nereda koji prave Vesić i društvo. Za mene je suštinsko pitanje kako će se prevoziti građani na posao, da li ćemo imati kvalitetne vrtiće, kako da sprečimo skandale u školama, zašto nam se prostori oko kontejnera pretvaraju u deponije, kako je moguće da je grad mesecima raskopan poput arheološkog nalazišta. Važno je i odgovoriti na pitanje kako je moguće da se u jednoj evropskoj metropoli desi Savamala, ili da neko planira ugrožavanje izvorišta vode zarad tajkunskog zidanja na Makiškom polju i protežiranja lobija industrije flaširane vode. To su teme za ove izbore, a ne personalna rešenja za pojedine funkcije. Beograd je toliko devastiran u poslednje 4 godine da će nam biti potreban čitav tim ljudi da popravi ono što je upropašteno. Danas su lideri stranaka i pokreta ti na kojima leži odgovornost za uspešan opozicioni nastup na izborima. Mogu samo da izrazim nadu da nećemo ponovo izaći u šest kolona, jer to je dokazani put u propast.

Preuzeto sa: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here