Home Beograd Jovanović: Principi Jankovića su autodestruktivni

Jovanović: Principi Jankovića su autodestruktivni

159
0
Čedomir Jovanović - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Lider LDP Čedomir Jovanović ocenio kao autodsetruktivne principe Pokreta slobodnih gradjana Saše Jankovića za beogradske izbore.

Jovanoviće je poručio da treba razgovarati sa svima koji su spremni da rešavaju probleme, što znači i s Aleksandrom Vučićem.

On je rekao da u onome što Janković predlaže opoziciji vidi previše alibija i nepotrebnih izgovora i zapitao „ko razuman danas u svetu može da zvati stav da samo Srbija ima pravo da bude zemlja u kojoj jedni s drugima ne želimo da razgovaramo“.

Kako je primetio, i Vučić i Haradinaj razgovaraju, a u Sarajevu šetaju lideri bosanskih muslimana i Hrvata zajedno s Vučićem. „Kako mislimo da zemlju izvučemo iz blata, ako unapred žigošemo svaki drugačiji stav i ako ne razgovaramo“, upitao je Jovanović.

Pored autodestrukcije, dodao je, principi koje predlaže Janković nisu ni demokratski, a ovoj zemlji su, uveren je, potrebni sloboda, tolerancija, razumevanje, makar i u stavu da smo drugačiji. A to što u jednom trenutku imamo manje podrške, primetio je, ne znači da nemamo pravo na postojanje.

„Ko će umesto nas ovde u Srbiji razgovarati ako mi nismo spremni, ko će da rešava naše probleme ako ne pokušamo zajedno. Ssta je učinio Vučić teže Jankoviću od onih koji prihvataju te principe“, poručio je Jovanović.

U tome što Janković predlaže Jovanović ne vidi previše koristi za zemlju, već, kako navodi, samo potrebu da se na nevešt način da smisao koji ne postoji „njegovom ličnom i isključivom stavu koji je posledica opsesije i frustracije Vučićem“. To je stav sličan stavu onih koji su na njegove principe pristali, poput Borisa Tadića i Vuka Jeremića, ocenio je Jovanvić dodajući da on želi da o problemima u zemlji razgovara sa svima koji na rešenje mogu da utiču.

Kaže da je to radio i u prošlosti, ne birajići sagovornike. „A to kvazičistunstvo i moralisanje nije bilo prihvatljivo ni kada je iza toga stajala mnogo ozbiljnija politika pa ni sada“, smatra Jovanović.

U tom je smislu upitao kako neko misli da menja Ustav ako polazi od pretpostavke da nema razgovora sa svima, i kako misli da se reši bosanski problem, ili da se izadje iz „kosovskom minskog polja“. „Od Amerikanaca se traži da razgovaraju sa Severnom Korejom, a ja treba da pristanem na princip da nikada ni po koju cenu neću razgovarati sa Vučićem, zato što Janković nije dobio treći mandat zaštitnika građanina, ili postao sudija Ustavnog suda, ili što se kolo sreće okreće, pa je Tadić koji je pravio SNS došao u poziciju da gleda kako naprednjaci realizuju politiku mimo njega nezavisno od njegovi stavova. Vuku Jeremiću je Vučić bio ok sve dok se nije okliznuo na izborima u UN“, primetio je lider LDP.

A ako je Vučić deo rešenja problema, dodao je, prihvatljiv je sagovornik kao svako u ovoj zemlji. „Ne verujem da su Tači i Vučić zaljubljeni jedan u drugog pa razgovaraju. Vidim da kod Jankovića ima i ‘teoretičara trećeg metka’ koji Vučiću preti krivičnim zakonikom što je odlučio da razgovara sa Tačijem i makar delimično uvaži surovu kosovski realnost i poštedi nas novog kosovskog debakla“, naveo je Jovanović.

On je pozvao jankovićev PGS da se kandiduje na izborima i kaže šta će sa Kosovom, Bosnom, ekonomijom, zdravstvom, a ne samo da priča o Vučiću, te da kaže šta će sa medijima i da li će ih blokirati kao što čine sa tviter nalogom kada im neko kaže nešto s čim se ne slažu. Neophodno je, dodao je, da se dogovaramo to tome kako mislimo da živimo, odnosno preživimo i opstanemo u vrlo komplikovanj situaciji za ceo svet.

Takođe je oštro osudio kritike na račun Srpske liste i njene odluke da udje u novu kosovsku vladu. Istakao je da se LDP oduvek bori da Srbi rešavaju svoje životne probleme tamo gde žive i u institucijama koje deluju na tim prostorima, te porucio da su u kosovskim institucijama Srbi učestvovali i za vreme Tadića i Koštunice.

Bolje da budu deo kosovskih institucija, jer je nezamislivo rešavanje odnosa Beograda i Prištine ako nema Srba u njima, jer Srbi na Kosovu moraju biti deo rešenja. Ideja da oni tamo ne idu je deo autodestrukcije na čemu instistiraju Janković, Tadić i Jeremić“, naveo je Jovanović. S druge strane, kako kaže, ulazak Srpske liste u kosovsku vladu je dobar potez, jer bi, da se nisu odlučili na to, albanske stranke postigle dogovor da deblokiraju institucije u znak podrške institucijama koje stvaraju od 2008, a Srbi bi sebe, zaključio je, sami getoizirali

Preuzeto sa: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here