Home Gradski izbori Tadić: Bitka u opoziciji će biti kao borba na Titaniku

Tadić: Bitka u opoziciji će biti kao borba na Titaniku

121
0
tadich 1
Foto: Darko Ćirkov

Beograd — Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je da samo ujedinjena opozicija može da smeni vlast Aleksandra Vučića.

Beograd — Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je da samo ujedinjena opozicija može da smeni vlast Aleksandra Vučića.

Međutim, kako kaže, projekat ujedinjenja opozicije protiv aktuelnog režima ne sme da bude projekat jačanja ili ukrupnjavanja bilo koje pojedinačne stranke.

„Ako je danas jedini način da se smeni Vučić ujedinjavanje opozicije, onda logično svi koji svesno ili nesvesno rade protiv tog ujedinjenja rade za Vučića. Svi oni koji uglas sa Vučićem napadaju bivšu vlast ili druge opozicionare, takođe to čine. Svi kojima je prvenstvena ambicija samopromovisanje i uskostranački interes i koji se vode sujetom, bez uvida u realnost, takođe nesvesno pomažu Vučiću“, rekao je Tadić za „Nedeljnik“.

On je kazao da se pobeda nad Vučićem neće desiti dok god se vodi borba za pobedu unutar opozicije.

„Takva borba se uvek pretvori u borbu za bolje mesto na političkom Titaniku, što smo, nažalost, imali prilike da vidimo na svim izborima od 2012. godine“, rekao je Tadić, koji je bivši predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, postoje oni koji rade svesno za Vučića i u dogovoru sa njim, ali i oni koji to rade nesvesno.

„Šešelj, na primer nije u vlasti, ali je ipak veran Vučićev politički partner i kao pripadnik opozicije zastupa umesto njega onaj radikalski deo njihove zajedničke prošlosti… Mnogo veću štetu opoziciji nanose oni koji nesvesno pomažu Vučiću. Opozicioni lideri poput Šešelja su ogoljeni u svojoj ulozi, pa samim tim i nemaju potreban opozicioni kredibilitet. Međutim, oni koji imaju takav kredibilitet su daleko opasniji“, rekao je Tadić. On je dodao i da danas na opozicionoj sceni postoje i oni koji „svesno rade za Vučića, a izdaju se za opoziciju“, zbog čega je, prema njegovim rečima, potpuno neumesno da Čedomir Jovanović deli lekcije opoziciji.

„Svi mi imamo razumevanja za njegovu poziciju, jer znamo u kojoj situaciji se nalazi. Međutim, neverovatno je da on deli političke i moralne lekcije ostatku opozicije i onima koji nisu birali da svoje probleme rešavaju povijajući se pred Vučićem i gazeći svoja predizborna obećanja“, rekao je Tadić.

Predsednik SDS-a je dodao da lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović deli lekcije opoziciji, a zaboravlja da je do juče bio Vučićev ministar i glasao za njegovu politiku.

Govoreći o predstojećim izborima sa Skupštinu grada Beograda, Tadić je rekao da bi u jednoj koloni svakako trebalo da budu proevropske građanske stranke koje ne žele saradnju sa Vučićem ni na jednom nivou i ni po koju cenu.

„Ostale kolone nisu bitne za budućnost Srbije, jer njihov rezultat može da koristi samo Vučiću. Iz toga bih izdvojio kolonu koju bi predvodile Dveri. Sa Dverima ne delimo istu politiku da bismo bili u istoj koloni, ali ta stranka pokazuje jasan opozicioni stav i mogu da pokupe glasove dela biračkog tela na koji mi nemamo nikakav uticaj“, kazao je Tadić.

Preuzeto sa: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here