Home Vesti Vesić: Opozicija politiku razume kao bajku

Vesić: Opozicija politiku razume kao bajku

259
0
Goran Vesić - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug/ Dragan Kujundžić

Beograd — Naša opozicija politiku razume kao bajku u kojoj će neko sa strane ponovo da ih dovede na vlast, a da oni ne moraju ni da se potrude, izjavio je Goran Vesić.

Prema rečima gradskog menadžera, odgovorna opozicija bi vodila dijalog o napretku Srbije u pregovorima o članstvu u EU, ili bi rekla da bi ona otvorila više poglavlja od Vlade, a naša opozicija se bavi napadima na porodicu šefa države, ili tvitovanjem o fontani na Slaviji, jarbolu sa državnom zastavom i novogodišnjoj rasveti.

„To je njihov politički nivo. Ovim opozicionarima koji se zvanično zalažu za evropske integracije nije stalo do ulaska Srbije u EU, reformi u društvu ili ekonomskog napretka zemlje. Njih ne interesuje dijalog o KiM, promena Ustava ili bilo koje pitanje od značaja za društvo. Kao u pesmi ‘Bijelog dugmeta’ – ‘Šta bi dao da si na mom mjestu'“, naveo je Vesić u autorskom tekstu za današnju „Politiku“.

On napominje da je destrukcija jedina politika današnje opozicije i napadi na sve što postigne predsednik Republike, vlada ili grad Beograd, kao i na svakog ko se usudi da javno podrži vlast zbog neke odluke, bez obzira da li se radi o spoljnoj politici zemlje, stabilizaciji javnih finansija ili o ekonomskim reformama.

Nevažno je, smatra Vesić, da li su neku odluku predsednika ili njegovu politiku podržali akademik Dušan Kovačević, predsednik SANU Vladimir Kostić, patrijarh Irinej, Miki Manojlović, Svetozar Goncić, Božidar Maljković, ili 650 javnih ličnosti i intelektualaca, jer, kako kaže, svi koji kažu lepu reč o sadašnjoj vlasti, prolaze kroz medijsku harangu.

„Vređaju ih, nazivaju poltronima i ljudima bez pameti. Po njima, niko ne sme da primi priznanje od države, jer oni, eto, ne priznaju sadašnju vlast“, navodi gradski menadžer.

Kada je pročitao kako su se predstavnici opozicije ponašali na sastanku sa izvestiocem Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, Vesić piše da se prisetio vremena od pre više od 20 godina, kada je „imao čast da bude šef kabineta Zorana Đinđića“, kada se SR Jugoslavija nalazila pod sankcijama UN, a građanski rat na teritoriji bivše SFRJ besneo.

Predstavljanje države pod sankcijama devedesetih, priseća se Vesić, u gotovo svim evropskim zemljama, uključujući i Rusku Federaciju, bilo je svedeno na nivo otpravnika poslova, a naše diplomate imale su samo najosnovniju službenu komunikaciju u zemljama u kojima su se nalazile, a ipak, za razliku od njih, Zoranu Đinđiću su sva vrata bila otvorena.

Đinđić se često sastajao sa političkim liderima evropskih zemalja, piše Vesić i ističe da je Đinđić tražio da prvo poseti našu ambasadu i razgovara sa diplomatama, kako bi u razgovoru sa domaćinima pokrenuo pitanja na koje naše diplomate nisu mogle da dobiju odgovore i da je govorio da, bez obzira na to što je bio politički protivnik tadašnje vlade, u inostranstvu predstavlja zemlju iz koje dolazi.

„Ono što je opozicija rekla izvestiocu EP, može da se svede u jednu rečenicu – ljuti su što Mekalister uopšte razgovara sa predsednikom Republike, vladom i hvali reforme u Srbiji. Da ne pominjem infantilne primedbe poput one da ‘Mekalister ne treba da daje izjave za provladine medije’, ili još smešnije u kojima lideri opozicije ubeđuju izvestioca EP kako je ‘ekonomska situacija drugačija od one kako je on vidi'“, navodi Vesić.

Prema njegovom mišljenju, (Saša) Janković i (Vuk) Jeremić, koji nisu ni otišli kod Mekalistera, još su ekstremniji jer, kako navodi, ne priznaju ni predsednika Republike, ni Vladu, a „sutra će odbiti da priznaju izborne rezultate u Beogradu kada na istim dožive fijasko“.

„Hvala bogu pa je njihov ekstremizam salonski i završava se na praznim pričama između sarme i proje na slavama ili u hvalisanju u kafanama“, naveo je Vesić.

Preuzeto sa: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here