Home Gradski izbori Vesna Rakić Vodinelić kandidat Nove stranke za gradonačelnika Beograda

Vesna Rakić Vodinelić kandidat Nove stranke za gradonačelnika Beograda

123
0
Vesna Rakić Vodinelić - Srbija izbori
Foto: Politika/ Tanjug

Predlog Nove stranke za gradonačelnika Beograda je Vesna Rakić Vodinelić, rekao je danas predsednik te partije Zoran Živković i dodao da to ne znači da je Nova stranka zatvorena za dalje razgovore.

Predlog Nove stranke za gradonačelnika Beograda je Vesna Rakić Vodinelić, rekao je danas predsednik te partije Zoran Živković i dodao da to ne znači da je Nova stranka zatvorena za dalje razgovore.

„Ona je naš predlog, ako neko ponudi bolje kandidate mi smo spremni da se dogovorimo”, rekao je Živković novinarima u parlamentu.

On kaže da ima dovoljno političkih subjekata da opozicija na beogradske izbore izađe u dve kolone.

„Mislim da treba da se nastupi što jedinstvenije, ali i prirodno. Ne možete da očekujete da neko ko je protiv bilo kog sistema vrednosti, protiv EU, ako mu ne treba vladavina prava, da Nova stranka pristane da bude sa njima. Ako je protiv toga, onda nema šta da traži sa nama u koaliciji”, rekao je on.

Živković je poručio i da se ozbiljni razgovori o saradnji, koalicijama i udruživanju opozicije ne vode u javnosti, a da s druge strane, kako kaže, ne znači ni da to treba raditi u tajnosti.

„To se radi tako što ljudi sednu, bez toga da budu glavna vest u medijima tog dana i argumentovano priđu tome kako je najbolje da se nastupa”, rekao je Živković. (Tanjug)

Svi kandidati za gradonačelnika, i jedna kandidatkinja

Među kandidatima za prvog čoveka prestonice, uz ranije najavljene kandidature Aleksandra Šapića, Čedomira Jovanović ( LDP) i Miljana Damjanovića (SRS), danas se pojavilo i ime – Vesne Rakić Vodinelić, kandidata Nove stranke.

Ne samo zato što je Vodinelić u vreme predsedničkih izbora bila članica RIK-a ispred kandidata Saše Jankovića, sada predsednika Pokreta slobodnih građana, a kandidat je Nove, i dalje je potpuno nepoznato u koliko „kolona” će pred Beograđane izaći opozicione stranke.

Ne zna se ni da li će stranke vladajuće koalicije – SNS i SPS – ići s jednim kandidatom i listom, ili zasebno.

Socijalistička partija Srbije spremna je da na beogradske izbore izađe na jednoj listi sa SNS-on, ali i posebno sa svojom listom, a konačna odluka zavisiće od procene dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Iviče Dačića, šta je svrsishodnije za koaliciju, kaže šef gradske organizacije Beograd SPS-a Nikola Nikodijević.

Odluka o tome, rekao je za Tanjug, biće doneta kad gradski izbori budu raspisani.

Kad je reč o opoziciji, stvari su krenule u pravcu razgovora i zajedničke procene, ali je u poslednje vreme, pogotovo nakon nekoliko verbalnih „okršaja” predstavnika pojedinih opozicionih stranaka na društvenim mrežama, stvar dodatno zakomplikovana, bar s gledišta zagovornika zajedničkog nastupa.

Poznato je da će trku za gradonačelnika, kako sada stvari stoje, trčati predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, predsednik LDP-a Čedomir Jovanović, poslanik SRS-a Miljan Damjanović i, od danas, kao kandidat Nove stranke, Vesna Rakić Vodinelić.

Demokrate još nisu istakle svog kandidata za gradonačelnika, a pojedini mediji pišu da je najozbiljniji kandidat za tu poziciju nekadašnji direktor RTS i ambasador Srbije u Bugarskoj Aleksandar Crkvenjakov, a kao mogući kandidati pominjani su ranije u medijima potpredsednica DS Tamara Tripić i general Sreto Malinović.

Dosta je bilo doneo je odluku početkom jula da na predstojećim izborima u prestonici izađe samostalno.

Nepoznato je da li će se na tim izborima kandidovati i Luka Maksimović, alijas Ljubiša Preletačević Beli i Vuk Jeremić, prvi kao iznenađenje predsedničkih izbora, drugi kao gubitnik istih tih izbora, ali i osnivač stranke, kako se nezvanično najavljuje, u oktobru.

Maksimović je, na društvenim mrežama, rekao da sigurno neće ulaziti u koalicije pred beogradske izbore, te da će u „pet do 12” objaviti da li će uopšte izaći na njih.

Inače, kao potencijalni kandidat za gradonačelnika pominje se i bivši prvi čovek Beograda Dragan Đilas, koga mediji „svrstavaju” u različite političke i druge opcije.

Špekulisalo se i da je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić zainteresovan, tačnije da su „mu to sugerisali”.

Izvesno je jedino ko neće biti kandidat, a to je aktuelni gradonačelnik Siniša Mali, ne zato što nije ništa uradio za Beograd, već, kako je ranije rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao žrtva političke kampanje njegovih političkih protivnika. (Tanjug)

Preuzeto sa: www.politika.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here