Home Gradski izbori Da li „raskidi“ u opoziciji donose nedostižnu prednost SNS?

Da li „raskidi“ u opoziciji donose nedostižnu prednost SNS?

127
0
dragan sutanovac 002_1
Foto: Darko Ćirkov

Nakon raskida saradnje između Saše Jankovića i Dragana Šutanovca sve su manje šanse da opozicija zajedno nastupi na beogradskim izborima naredne godine. Da li to u startu daje nedostižnu prednost strankama vladajuće koalicije ili će, bez obzira na broj opozicionih kolona, ishod biti sličan onom i kada bi opozicija bila udružena?

Iako se pre nedelju dana nazirala saradnja Saše Jankovića, Dragana Šutanovca, Borisa Tadića i Vuka Jeremića, za sada od te priče, po svemu sudeći, nema ništa.

U Demokratskoj stranci ne žele do komentarišu odluku Saše Jankovića da obustavi saradnju sa njima. Za N1 kažu da neće učestvovati u medijskoj debati i da je njihov jedini protivnik vlast Aleksandra Vučića, koju zovu katastrofalnom.

Ipak, u medijsku debatu se uključio jedan član demokrata -Goran Ješić. U intervju za Danas ističe da je Saša Janković okružen, kako kaže, raznim šaptačima.

„Ključna greška ekipe oko Saše Jankovića je ta što su poneseni prostim, populističkim, pučkim mišljenjem da su političke partije osnovni krivac za loš životni standard i ovu našu agoniju, pojurili u formiranje nevladine organizacije i time pokazali potpunu političku nezrelost, kao i Pokret „Dosta je bilo“ ili Vuk Jeremić u najavi. Populizam koji curi na sve strane, a to meni malo smeta“, izjavio je Ješić.

On smatra da i Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana prelaze cenzus na izborima u Beogradu i da nema potrebe da na te izbore izlaze zajedno: „Zato, svako svoju listu, svoj program, listu kandidata sa imenima i biografijama – pa pred građane“.

Više lista moglo bi da znači i da će neke opozicione stranke biti u strahu da li će preći cenzus. Novinar Đorđe Vlajić smatra da će pojedine opozicone stranke biti na gubitku, ali da naprednjaci neće profitirati.

„Zato Vučić i nije zainteresovan, on to zna, on se razume u izbore i zna da šta god radio može da izazove veću ili manju izlaznost ka opoziciji, neće pridobiti opozicione birače, ali će zato taj sukob unutar opozicije uticati na preraspodelu. Možda će neki koji bi glasali za Jankovića, posle otvorenijeg sukoba glasati za Radulovića, ili na primer oni koji su za Šutanovca glasati za Tadića. Zbir će ostati istati, ali će raspodela biti različita i odrediće koliko će ko dobiti mandata“, rekao je Vlajić.

U toku borba za lidera opozicije?
Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je u toku borba za poziciju ključnog lidera opozicije. Međutim, za razliku od Vlajića, ocenjuje da dugotrajni sukob može da donese poene naprednjacima.

„Iz Jankovićevog ugla, on je krajnje pragmatično postupio pokušavajući da pre izbora izvrši udar po demokratama, poruči da je on u prvom planu i da oko njega ide okupljanje. Ipak, to za opoziciju može da bude opasno, jer ako se taj sukob nastavi, ako ne bude kratka munjevita bitka, da Janković izvrši „blickrig“, već se pretvori u frontalni sukob, onda dobitnik takvog razvoja događaja može da bude smo vladajući blok“, smatra Anđelković.

Ipak, zanimljivo je da Saša Janković najavljuje da će u jednoj stvari stajati rame uz rame sa demokratama, a to su protesti protiv vlasti koje je za jesen najavio Dragan Šutanovac.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here