Home Izbori Stojanović: Opozicija da batali priču o jednoj koloni

Stojanović: Opozicija da batali priču o jednoj koloni

103
0
Boban Stojanović - Srbija izbori
Foto: N1

Doktorand na Fakultetu političkih nauka Boban Stojanović ocenio je da opozicija treba da zaboravi na priču o jednoj koloni i okrene se programu, kandidovanju odbornika za beogradske izbore i terenskom radu. Smatra i da bi kandidat kojeg bi podržao Saša Janković imao veći potencijal da pobedi na tim izborima od samog lidera PSG.

Doktorand na Fakultetu političkih nauka Boban Stojanović ocenio je da opozicija treba da zaboravi na priču o jednoj koloni i okrene se programu, kandidovanju odbornika za beogradske izbore i terenskom radu. Smatra i da bi kandidat kojeg bi podržao Saša Janković imao veći potencijal da pobedi na tim izborima od samog lidera PSG.

Komentarišući eventualnu kandidaturu Saše Jankovića za gradonačelnika, on je rekao da ako je lider PSG već bio kandidat na predsedničkim izborima ne bi trebalo da bude i kandidat za gradonačelnika.

„Plašim se njegove kandidature iz pozicije rezultata opozicije. On je imao sjajan rezultat na predsedničkim izborima, ali svejedno kad drugi kandidat pobedi u prvom krugu, to su onda katastrofalni izbori za celu opoziciju. Ako bi se medijski izmanipulisalo naslovima, poput ‘nije uspeo ništa, pa sada hoće u Beogradu’ – bio bi prilično laka meta za napade“, kazao je.

Gostujući u Novom danu, Stojanović je ocenio da bi neki drugi kandidat kojeg bi podržao Saša Janković imao veći potencijal da pobedi.

Opozicija je napravila grešku u koracima, dodaje, i pripreme za Beogradske izbore je trebalo da krenu 3. aprila (odmah posle predsedničkih), a oni i dalje razgovaraju ko će sa kim u koju kolonu.

„Trebalo bi da zaborave na to i okrenu se brendiranju kandidata, odbornika, planiranjem programa razvoja četrvti, naselja, terenskim radom. Mnogo pametnije bi im bilo da batale priče o kolonama i krenu da rade na ozbiljnijim i konkretnijim stvarima“, ocenjuje on.

Šansa da se probude oni birači koji su izgubili poverenje u stranke, jeste da se pojave novi, čisti ljudi.
Kod građana postoji nizak trend poverenja u stranke, i sama ta reč oslikava negativno, rekao je Stojanović, pa se koriste reči poput pokreta kao alternativa trenutnoj situaciji.

On je ipak dodao i da to nije ključan razlog zašto se formiraju pokreti, već to što je osnivanje stranake jako skupo.

„Jako je teško formirati stranku, i zato se formiraju kao pokreti, grupe građani, ali suštinske razlike ne postoje između partije i pokreta. To možda kod malog broja birača utiče na opredeljenje, ali ne previše“, kaže on.

Stojanović objašnjava da su pokreti i udruženja građana samo prelazna faza, jer je jednostavnije u kratkom vremenskom roku izaći na izbore, ali da dugoročno, zbog zahtevne biroktatije to nije tako.

On je rekao i da nije dobro da kandidati na beogradskim izborima budu sadašnji lideri stranaka. Neophodno da se pojave novi ljudi, čisti, a potrebno je takođe kandidovanje pojedinačno za odbornike, jer početak novog političkog života jeste da pređemo na neku vrstu „komšijske“ politike.

„U toku kampanje, osim tog izbrendiranog imena za gradonačelnika, čistog i ostvarenog profesionalno, ključna stvar da na ulici imate 110 kandidata za odbornike koji će u svom komšiluku da promovišu programe i govore o razvoju najužeg komšiluka, da su u kontatku sa komšijama i da ih ubede da glasaju za njih“, smatra.

Ne da(vi)mo Beograd je zanimljiva organizacija, kaže Stojanović, koja je najavila da ide na izbore, ali jeste pitanje kako ih percipirati trenutno, odnosno koliku izbornu snagu imaju.

Ako pogledate šta je ta inicijativa radila prethodne dve godine i da oni mogu da izvuku više ljudi na ulice nego opozicija, to je resurs koji ne sme da se izgubi“, objašnjava.

Oni su jasno stavili do znanja da ne žele sa strankama u koaliciju, i na tom stavu da su „svi isti“ i grade svoju priču.

„Oni su krenuli sa tom komšijskom politikom i mapiranjem problema u Beogradu, što je dobro – taj pristup da se ide od zgrade do zgrade, od kuće do kuće, da se pitaju koji su realni problemi, za mene je to pozitivna stvar u Beogradu“, kazao je Stojanović.

Preuzeto sa: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here